In deze tijd is het nog belangrijker om op elkaar te letten. Kwetsbare ouderen komen minder buiten, zijn minder actief en hebben nu weinig tot geen sociale activiteiten. Om deze redenen is het extra belangrijk om tijdig professionele hulp te zoeken om verdere achteruitgang in het functioneren te voorkomen.

Mensen die kwetsbaar zijn kunnen vaak moeilijker omgaan met de lichamelijke en mentale problemen die op hen af komen. Lichamelijke problemen zijn bijvoorbeeld achteruitgang van de conditie, zwakheid door Covid-19 of herstellen van een longontsteking. Mentale problemen zijn bijvoorbeeld het overlijden van een partner of familielid. Kwetsbaarheid betekent dat mensen snel uit evenwicht kunnen raken en een groter risico hebben op negatieve gezondheidsuitkomsten, zoals vallen, een depressie, afhankelijkheid of een ziekenhuisopname. Doordat ze minder actief worden kunnen kwetsbare mensen sneller in een negatieve spiraal belanden, terwijl bewegen juist helpt om de lichamelijke- en mentale problemen te verhelpen of te verminderen. Bewegen is goed voor het algemeen welbevinden en het verminderen van depressieve symptomen.
Kwetsbaarheid komt voor op lichamelijk, mentaal en sociaal gebied. De problemen kunnen ontstaat op één gebied, maar ook op alle drie de gebieden. Belangrijk is om in een vroeg stadium dit te signaleren en actie te ondernemen om afhankelijkheid tegen te gaan. Een multidisciplinaire aanpak (samenwerking met bijvoorbeeld een psycholoog, ergotherapeut en diëtist) is belangrijk om de problemen in de verschillende gebieden aan te pakken.

Er zijn verschillende meetinstrumenten en vragenlijsten die de mate van kwetsbaarheid (lichamelijk, mentaal of sociaal) kunnen meten. Een aantal voorbeelden zijn: uitputting, vertraagde loopsnelheid, verminderde fysieke activiteiten etc.

Geriatrie fysiotherapeut Daisy Janssen van Fysiotherapie Mill kan helpen om de best passende behandeling of zorgverlener in te schakelen om het risico op vallen, lichamelijke/mentale achteruitgang en uiteindelijk afhankelijkheid te verkleinen.

Heeft u vragen of zou u een afspraak willen maken in de praktijk of bij u thuis? Neem dan gerust contact op met Daisy Janssen van Fysiotherapie Mill op het telefoonnummer: 0485-451107 of e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..