Door Elly Meijnders - De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad vindt dat corona ook positieve dingen brengt. Zo vroeg de werkgroep mij een artikel te schrijven over stenen schilderen en vinden. Ik had een enthousiast beeldbel interview met Marja Verheijen uit Mill. Zij vertelt en vertelt...

“Het fenomeen komt overwaaien uit Amerika, daar heten ze lucky stones. De gedachte is, je maakt een wandeling in de natuur, vindt een steen, je maakt er iets moois op en je legt hem terug in de natuur. Als je hem vindt zorgt de steen voor een glimlach op je gezicht, je wordt er blij van”.

Begreep ik nu dat dit sinds de corona tijd aan de gang is?

Marja knikt in mijn beeld: “Loes Raaijmakers legde aan het begin van de corona tijd de eerste steen en richtte de facebookpagina “Kei Tof” op. Inmiddels telt die pagina zo’n 39.000 leden. Ik vind dat zo mooi dat een ogenschijnlijk dood materiaal mensen kan verbinden. Wij leren elkaar dat je geen steen buiten op mos moet leggen, dat is niet goed voor het mos. De mooiste verhalen op Kei Tof. Je bezorgt iemand een geluksmomentje door het vinden van een mooie steen. Ik heb nu altijd een steentje in mijn jaszak, weet je dat een steen in een kinderhand de warmte van zo’n handje aanneemt? Steen is eigenlijk een koud en hard materiaal en krijgt dan ineens een ander leven. Ik ben net een klein kind als ik een mooi plat steentje vind, ik raak geobsedeerd van stenen. Ik zoek langs de waterkant, in het bos, denk overal een steen te zien. Ik moet eigenlijk eens naar de zuidwestkust van Engeland. Daar schijnen mooie stenen te liggen”.

Hoe ben je zelf begonnen met deze hobby?

Nou ja, je weet 15 maart ging de boel dicht. Ik ben eerder gestopt met werken, zou toch met pensioen gaan. Ik wandel met de hond, zei de buurvrouw: ”daar bij die boom ligt een mooie steen”. Dat intrigeerde mij. Ik had toevallig mooie stenen gekregen van iemand die de vijver had opgedoekt en ben begonnen met schilderen. Inmiddels heb ik voor een flink bedrag aan schildermaterialen aangeschaft en ben lid geworden van Kei Tof. Ik heb allerlei onderwerpen geschilderd. Ik heb net een serie gemaakt als herinnering aan een vakantie in Kenia. En ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en heb vrouwen uit de kunst geschilderd die door al dan niet beroemde schilders zijn vereeuwigd”.

Marja laat mij kunstzinnig verbeelde vrouwen zien op stenen. Ze heeft echt talent.

Ze besluit: “Nu ik met pensioen ben kan ik mijn tijd invullen zoals ik wil. Maar ik heb zoveel hobby’s dat het in het begin moeilijk was een keuze te maken. Het vinden van één zwerfsteen heeft bepaald wat mijn hobby van de afgelopen maanden werd en nog lang zal zijn”.