Foto: Cockie Kremers

Sinds de sportcentra de deuren weer moesten sluiten in de strijd tegen het coronavirus, heeft Maarten van Kempen uit Mill met zijn medewerkers niet stil gezeten. Al zijn sportcentra ondergingen een verbouwing, maar de meest ingrijpende was wel in de vestiging van Fitland aan de Hoogveldseweg in Mill. “Overal zijn de sportruimtes vergroot en is de luchtbehandeling nog beter geworden. In Mill was het vrij rigoureus en hebben we het helemaal op zijn kop gezet.”

Zo heeft Fitland Mill een eigen nieuwe entree gekregen. “In de blauwe hal die de meeste wel kennen is het klimparcours, de helikopter, het vliegtuig en de dubbeldekker verdwenen. Daar zijn padelbanen gerealiseerd, deze zijn vorige week opgeleverd.” Padel is een combinatie van tennis en squash. “De yogaruimte is verplaatst en vergroot en de crossfit is vergroot. Eigenlijk is het hele sportcentrum gerenoveerd.” Horeca is nu nog niet helemaal klaar. “Daar hebben we nog een paar weken voor nodig. Toen we begonnen hadden we de receptie en horeca ineen en daar gaan we naar terug. Straks kijk je vanuit de bar aan de ene kant in het zwembad en aan de andere kant liggen de padelbanen.”

De sportcentra mogen nog niet open, maar toch kunnen ook niet-leden bij Fitland sinds vorige week gratis deelnemen aan een work-out. Deze worden iedere zaterdag aangeboden. “Veel sporters kunnen nu niet terecht bij hun eigen sportvereniging, maar willen wel werken aan hun conditie,” vertelt Maarten. “Thuis en op eigen motivatie lukt dat niet iedereen. Daarom hebben we nu een gratis workout opgezet waarvoor ook niet-leden zich kunnen inschrijven. Hiermee willen we bijdragen aan een verbetering van de conditie en het bestrijden van de coronakilo’s. Daarnaast is het bewezen dat mensen die sporten een betere weerstand hebben en zich beter voelen. En dat is in deze tijd erg belangrijk.”

Maarten is dan ook enorm teleurgesteld in de overheid dat zij sportcentra nog niet open stellen voor binnensport. “Aan alle eisen voor veiligheid kunnen we voldoen. Dat doen we overigens al sinds maart vorig jaar.” Hij noemt onder andere de abonnementssystemen, checken op gezondheidsklachten en reserveren voor men komt sporten. “In onze sportcentra hebben we luchtbehandelingssystemen die meerdere keren per uur de volledige binnenlucht vervangen. Wij hebben alles gepareerd en geregeld om veilig open te kunnen.”

Verbaasd is Maarten ook over het plan dat de overheid miljoenen uit wil trekken om vrijwilligers op te leiden om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. “Er zijn ruim 4000 sportcentra met 3,2 miljoen leden. Hiervan is ruim 1 miljoen 27 jaar of jonger. Juist die groep wil de overheid aan het bewegen krijgen, dat kan dan toch gewoon direct geregeld worden door de sportcentra te openen? Daarvoor hoeft de overheid niet te investeren en geen vrijwilligers op te leiden. Wij hebben hiervoor al een perfect professioneel netwerk. Dit zorgt wel voor frustratie bij ons als sportcentra.” Maarten vertelt dat zij regelmatig overleg hebben met vertegenwoordigers van het ministerie. “Daar maken wij afspraken mee en de dag daarna lees je in de krant dat de overheid miljoenen uit wil geven voor dat opleiden van vrijwilligers. Het is een jojo-gedrag en men besluit in Den Haag zaken bij de gekte van de dag.”

Inschrijven voor het gratis Rondje Fitland? Schrijf dan nu in via https://fitland.nl/rondje-fitland.

Want meer bewegen is minder zorg(en)!