Koen Linders aan de Voortsestraat in Sint Hubert verkoopt sinds enige tijd de Brabantse zoete aardappelen. Een product van Agro Proeftuin de Peel in Odiliapeel.

“Proeftuin de Peel is een initiatief van AGRIFOOD CAPITAL en de gemeenten,” vertelt Bert Aasman uit Wanroij. “De proeftuin is 35 hectaren groot en mijn taak is om te testen welke gewassen er in de toekomst ook op de Brabantse zandgrond zou kunnen groeien.” Een van deze gewassen is de zoete aardappel. “Deze telen ze wel op meer plekken in Nederland, maar wij hebben hier 8 verschillende rassen. Deze hebben allemaal verschillende smaken en verschillende kleuren. Ze smaken echt veel beter dan die uit Zuid Amerika komen en je hier in de winkels kunt kopen.”

Voordat dit soort gewassen zoals de zoete aardappel in Nederland kunnen groeien gaat er wel wat voorbereiding aan vooraf. Bert: “Het moet inderdaad ontwikkeld worden, het zijn vaak Zuid Amerikaanse producten en die moet je dan op een bepaalde manier opkweken zodat ze onder de Nederlandse omstandigheden kunnen groeien. Ook moet je dan dus kijken of het kan op de zandgrond hier en dat blijkt met veel gewassen uitstekend te gaan.”

Naast nieuwe gewassen telen kijkt Bert ook of er markt is voor deze nieuwe producten. En voor de Brabantse zoete aardappelen is er volop belangstelling. “We noemen het een aardappel, maar het is een soort wortel, een ander soort knolgewas uit Zuid Amerika. We hebben een website gemaakt met meer achtergronden van deze zoete aardappel. Daar staan ook allerlei gerechten op die je kunt maken met deze zoete aardappelen. Er zitten veel vitamine C in, antioxidanten en complexe koolhydraten. We hebben veel klanten in onze regio die er ook mee aan het experimenteren zijn en daar komen steeds meer nieuwe gerechten en mogelijkheden uit.”

Via de website www.zoeteaardappel.eu zijn ze te bestellen (€ 2,75 per KG) waarna ze kunnen worden opgehaald bij Koen Linders aan de Voortsestraat 25 in Sint Hubert. Meer weten of een afspraak maken om eens een bezoekje te brengen aan Agro Proeftuin de Peel? Neem dan contact op met Bert Aasman via tel. 06 23 09 99 51.

In het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje, waarvan we als Neije Krant de redactie doen, was vorige week een interview met Bert Aasman over deze proeftuin. Beluister het gesprek via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple podcast of zie www.het12uurtje.nl.