Koen Wijn is geboren in Eindhoven maar groeide op in Cuijk. Sinds een tijdje heeft hij elke werkdag in de ochtend een eigen radioprogramma bij Omroep Brabant. ‘Wakker’ is van maandag tot en met vrijdag te horen van 06.00 uur tot 10.00 uur. Hoe hij elke ochtend zo vrolijk kan zijn? “Ik ben sowieso wel meer een ochtend- dan avondmens, maar als je de knopjes voelt, de muziek hoort en je kunt je uitleven, dan word je gewoon vrolijk. Om vijf uur begin ik en dan wil ik nog wel eens met een lang gezicht binnenkomen, maar om zes uur gaat de knop om en dan is het gewoon spot on en kei leuk.”

In het radioprogramma ‘Wakker’ komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan de orde. “Veel van die onderwerpen worden pas tijdens het programma spontaan geboren en dan is het soms lastig om zo vroeg al mensen te bellen. Maar daar heeft mijn producer Daisy zich in gespecialiseerd. Ze heeft wel eens mensen aan de lijn gehad die het schandalig vonden dat we zo vroeg belden of appten, maar daar word je vanzelf handig in. Soms weten mensen het ook wel. Als er nieuws is waar ze bij betrokken zijn dan houden ze er rekening mee. Maar je bouwt ook wel een soort vaste kring op. Je weet dan: als we hier iets mee gaan doen, dan moeten we die of die hebben; die kan er wel leuk over vertellen.”

Dat Koen in de mediawereld terecht is gekomen was beslist geen vooropgezet plan. “Absoluut niet. Ik was niet de meest makkelijke leerling en ik moest wat gaan doen na de havo. Toen ben ik een jaartje commerciële economie gaan studeren, maar dat was helemaal niets voor mij. Vervolgens ben ik naar een heel oud vrouwtje gegaan en zij zei dat ik iets in de journalistiek moest gaan doen. Ik dacht: nou ja, als zij dat zegt dan zal dat wel. Voor mijn stage kwam ik bij Omroep Brabant terecht. Na twee weken heb ik mijn moeder huilend opgebeld met de boodschap: ‘Ik moet nog twee en een halve maand, dit trek ik niet.’ Maar toen kreeg ik waardering. Ik kreeg door dat ik toch wel wat kon in deze branche en vond het leuk worden. Zo ben ik hier terecht gekomen.”

Bij Omroep Brabant was Koen eerst verslaggever. “Als verslaggever ben ik op heel veel plekken in Brabant geweest en heb ik de provincie goed leren kennen. Op een gegeven moment kwam er een collega naar me toe. Hij was gevraagd om een sportprogramma te gaan maken en wilde dat samen met mij doen. Radio begon me steeds meer te trekken, dus heb ik ja gezegd. Ik heb toen de journalistiek wat achter me gelaten. Dat klinkt misschien gek, maar ik vind het leuker om over dingen te praten die mensen echt bezig houden, dan te zeggen: ‘Dit moet jij weten want dit is journalistiek verantwoord.’”

De puf is er bij Koen nog lang niet uit. “Met ieders instemming blijf ik dit voorlopig nog doen. Ik zit lekker in mijn vel en vind het super leuk om te doen. Wat de toekomst brengt, zien we wel. Eerst maar eens zorgen dat ik morgen weer op tijd op sta.” Want elke werkdag gaat de wekker om 04.08 uur bij Koen Wijn, die tegenwoordig in Tilburg woont.