Maandag 15 maart waren CDA demissionair staatssecretaris Mona Keijzer en toekomstig CDA kamerlid Inge van Dijk op uitnodiging van het CDA Land van Cuijk op bezoek in het Smaakcentrum te Linden (Cuijk). Hier werden ze ontvangen in de keuken door vrijwilligers van het Smaakcentrum en kinderen maakten heerlijke soep voor de gasten.

Martien Bos dé man van het Smaakcentrum vertelde dat hij vanaf 2015 al duizenden kinderen van de basisscholen vanuit groepen 7 en 8 in het Land van Cuijk de beginselen van koken en het waarom van gezonde én lekkere voeding op speelse maar serieuze wijze heeft bijgebracht samen met een honderdtal enthousiaste vrijwilligers. Ook de plannen die er liggen vanuit het Smaakcentrum en de stichting ‘Een Goei Leven’ kwamen aan de orde.

Martien Bos: “In 2020 werd gestart, samen met TU Eindhoven en andere partners, met een Voortgezet Onderwijs project van digitaal onderwijs Voeding en Techniek. En in 2021 wordt gestart met het project ‘De eerste 1000 dagen van een kind’ en het grote belang daarbij van gezonde voeding voor moeder en kind. “

Voor diegene die meer willen weten, als vrijwilliger willen helpen of, ambassadeur worden kijk op www.smaakcentrum.nl.

Stichting Een Goei Leven gaat samen met het Smaakcentrum de mensen in het Land van Cuijk de komende jaren inspireren om mee te doen met het project Gezond Dorp www.gezonddorp.nl en om samen te werken met de stichting ‘Je Leefstijl Als Medicijn’. Ad Berends (voorzitter van de stichting Een Goei Leven): “Gezonde voeding wordt steeds belangrijker en we zien dat er te weinig aandacht voor is, ook de politiek blijft achter om hier daadwerkelijk echte stappen in te zetten. Bijna 45% van de volwassenen in Nederland hebben overgewicht en gezonde voeding én bewegen kunnen daar enorm bij helpen. Het zou goed zijn om de plannen van www.jeleefstijlalsmedicijn.nl te ondersteunen en mensen en bedrijven te interesseren hier aan mee te doen. Bewezen is dat mensen met diabetes2 door het eten van gezonde voeding en een daar mee samenhangend echt simpel dieet niet meer hoeven te spuiten….! Hoe mooi is dat.”

Stichting Een Goei Leven wil zich onder anderen daar samen met een enthousiaste groep vrijwilligers, het Een Goei Leven-kernteam voor in gaan zetten geholpen door de gemeentes en het bedrijfsleven”.

Jullie zullen stichting Een Goei Leven oa kennen van het Pluk&Oogst feest dat ze samen met Ingeborg Vriends van kasteel Tongelaar , Brabants Landschap en OntdekMill organiseren én van de Nacht van Een Goei leven. Afgelopen jaar is het niet gelukt maar ze gaan er met z’n allen voor dat het dit jaar wel weer gaat lukken een Pluk&Oogst feest te organiseren. Deze keer met een mooie en grotere samenwerking met Boert Bewust Land van Cuijk en ZLTO Land van Cuijk ,nog meer nadruk op het creëren van een dialoog tussen ( lokale-)producent en u als consument.
“Ook hier aandacht voor gezonde voeding maar ook de werkgelegenheid die mede daar door bedrijven in het Land van Cuijk geboden wordt, ook dat is van belang voor de toekomst van onze regio” zegt Ad Berends.

De CDA kamerleden gingen naar huis met een grote hoeveelheid informatie over ons mooie Land van Cuijk, het Smaakcentrum en stichting Een Goei Leven, Mona Keijzer naar den Haag en Inge van Dijk naar Gemert.