Janne Reijnen (16 jaar) woont in Mill en schittert in de glossy ITCHY: het eerste tijdschrift over de droge en zeldzame huidaandoening ichthyosis. Zij mocht bekende Nederlander Daan Boom interviewen over zijn eczeem. Janne heeft zelf een vorm van ichthyosis. Dat betekent dat ze onder andere dagelijks last heeft van jeuk, schilfers en een rode huid. Daan Boom heeft zijn hele leven al last van eczeem. Samen spraken ze over jeuk, insmeren en vooroordelen over een huidaandoening.

De Millse Janne Reijnen en Daan Boom (31 jaar) waren het snel met elkaar eens: jeuk is extreem vervelend en je kunt je best wel schamen voor je huidaandoening. Maar hoe doe je dat als je televisiepresentator bent en een huidaandoening hebt. In het interview vertelt Daan er openhartig over. Maar hij was ook zeer belangstellend in het verhaal van Janne. Zo vroeg hij haar wat ze het lastigste vond van haar huidaandoening. Janne: “Ik vind het lastigste de jeuk en de pijn die ik heb door mijn ichthyosis.’ Daan: “Ik vind jeuk ook echt zo vreselijk. Ik leg het ook wel eens uit aan vrienden. Dan zeg ik, ik heb gewoon altijd jeuk. Ik heb altijd een seintje in mijn hoofd dat zegt: ‘daar krabben!’ Daar moet je mee leren omgaan. Dat is echt extreem moeilijk. Hoe doe jij dat?’ Janne: “Ik krab wel. Smeren lijkt niet te helpen, dan gaat de jeuk niet weg. Ik heb wel medicijnen voor de jeuk, maar ik weet niet of dat echt helpt’.”

Daan vertelt in het interview dat je vooral open moet zijn over je aandoening. “Ik heb me er erg voor geschaamd. Dan vroegen mensen aan mij: ‘Wat heb je daar?’ Krijg jij die vraag ook wel eens?” Janne: “Mensen denken vaak dat ik verbrand ben als ze me zien, het zou fijn zijn als mensen in mijn dorp ook weten wat ik heb.” Daan: “Ja precies. Vanaf het moment dat ik in mijn leven ben gaan vertellen aan mensen dat ik eczeem heb, heeft het me zoveel meer rust gegeven.”

De glossy ITCHY gaat over de huidaandoening ichthyosis en is gemaakt voor mensen met ichthyosis, hun naasten, dermatologen en andere geïnteresseerden. De ITCHY is een uitgave van de Vereniging voor Ichthyosis Netwerken.

Ichthyosis is een erfelijke huidaandoening, waarbij huidcellen in grote mate worden aangemaakt. Deze cellen komen langzaam los van het lichaam, waardoor er een soort file ontstaat in de vorm van schilfers (losse velletjes). De huid lijkt te verdikken en vertoont gelijkenis met een vissenhuid (ichthus is Grieks voor vis). De huid is vaak bij de geboorte al aangedaan en de aandoening duurt levenslang.

De glossy ITCHY is voor 7,50 euro voor iedereen te bestellen via https://ichthyosisnetwerken.nl/glossy-itchy-bestellen/.