Foto: Ad Heijs

Paschal Noor uit Grave is samen met zijn Visit Land van Cuijk ballon en crew klaar voor het nieuwe seizoen. Maar zolang er geen versoepelingen zijn in de strijd tegen het coronavirus, is varen met passagiers nog niet mogelijk. “Klopt, op dit moment mag je wel ballonvaren, alleen niet commercieel en niet met passagiers,” vertelt Paschal. “We mogen nu wel trainingsvaarten doen en vaarten om het brevet geldig te houden, maar dus nog niet met passagiers.”

Zodra het seizoen start zal ook de Land van Cuijk ballon weer regelmatig het luchtruim kiezen. Hierbij zal men zien dat het woordje ‘Visit’ aan de tekst ‘Land van Cuijk’ is toegevoegd. “Land van Cuijk wordt op dit moment ook geassocieerd met de gemeentelijke herindeling, maar de ballon heeft daar eigenlijk niet zo heel veel mee te doen. De ballon is aangeschaft om recreatie en toerisme in het Land van Cuijk te bevorderen. Ik krijg wel eens reacties dat Grave niet mee doet met de herindeling en of die nu van de ballon moet. Daarom heb ik contact gehad met Erik Jansen van het Regionaal Bureau Toerisme Land van Cuijk om te zien hoe we meer de aandacht kunnen vestigen op het bezoeken van het Land van Cuijk. Dat doen we nu door het woordje ‘Visit’ toe te voegen.” Naast dat het woord ‘Visit’ internationaal te begrijpen is sluit het ook aan bij campagnes als ‘Visit Brabant’. “Maar we gaan met deze ballon ook vaak naar Duitsland en Frankrijk en zo snappen ze dit daar ook.”

Tekst toevoegen aan deze ruim 20 meter hoge ballon is niet zo maar even letters plakken. “De letters zijn ruim anderhalve meter hoog en deze zijn ontworpen en uitgesneden in de fabriek in Engeland waar de ballon ook vandaan komt. Bij de dealer hier in Nederland die ook het onderhoud doet van de ballon zijn de letters erop geplakt en genaaid, dat was een hele klus.” Paschal heeft met de nieuwe tekst nog geen vaart gemaakt. “We moeten de regels vanuit de overheid afwachten. Binnenkort is er weer een persconferentie en hopen we dat ballonvaarten ook weer worden toegestaan.”

Via Stichting Activiteiten Mill www.beleefhetinmill.nl zijn vaarten vanuit het Aldendrielpark met de Visit Land van Cuijk ballon te boeken. Een vaart kost 175,- euro per persoon. Ook is rechtstreeks boeken bij Paschal mogelijk. Zie daarvoor www.ballonvaren-grave.nl.