Foto: Cockie Kremers

Zoals ongetwijfeld bij alle inwoners bekend en ondertussen ook zichtbaar is, wordt het horecabedrijf van familie Bens aan de Dominicanenstraat in Langenboom gesloopt. Op deze locatie zullen woningen worden gebouwd.

Hiermee verdwijnt het laatste café in Langenboom. Omdat het nieuwe dorpsplan (met horecafunctie in en bij de kerk) nog wel even op zich laat wachten, heeft het bestuur van gemeenschapsaccommodatie de Wis het initiatief genomen te onderzoeken of zij wellicht tijdelijk een kroeg kunnen exploiteren. “Als eerste wil ik Henrita en John Bens sterkte wensen,” zegt Henk Cuppen. Hij is voorzitter van de Wis. “We kennen de ziekte van John, maar ook het feit dat zij hun café afgebroken zien worden, zal pijn doen. Ze hebben daar een groot deel van hun leven, ziel en zaligheid in gestoken. Dus bij deze heel veel sterkte voor hen.”

Toen bekend werd dat het horecabedrijf van familie Bens zou verdwijnen, nam Eigen Kweek het initiatief om samen met alle inwoners een dorpsplan te maken. “Er is een heel mooi dorpsplan waarin ook een kroeg in de kerk wordt gerealiseerd. Maar er is nu ook een tussenfase omdat we niet weten wanneer dat plan daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Als bestuur hebben we in november gezegd dat het toch een ramp zou zijn als we straks in Langenboom geen kroeg en ruimte meer zouden hebben om elkaar te ontmoeten.” Van drie cafés vroeger - ’t Huukske, Luifel en d’n Bens - zou men anno 2021 teruggaan naar nul. “Dat moeten we niet willen. Maar wat dan wel? Dat vroegen wij ons als de Wis af. Wij hebben een betekenis voor de gemeenschap, maar ook een kroeg is voor hen van belang en daarom hebben wij die handschoen opgepakt.”

Het idee was om op Koningsdag voor het eerst open te gaan. Uiteindelijk bleek het realiseren en organiseren van een café toch nog behoorlijk wat werk, maar toch hoopt men nog steeds op Koningsdag de kroeg te openen. Mits dit kan en mag in verband met corona. “Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben niet de kennis en kwaliteiten om een café te runnen. Daarom hebben we een horeca-adviesbureau in de arm genomen.” Henk vertelt dat er vier sporen zijn waarop nu gelijktijdig zaken lopen. Dat is de toestemming van de gemeente als eigenaar van de Wis, een zoektocht naar een commerciële partij om de kroeg te exploiteren, de inrichting en uitstraling en als laatste de financiële onderbouwing. “Want als we moeten verbouwen dan moeten we geld investeren en we weten niet tot wanneer we het kunnen exploiteren.”

Henk vertelt dat er goede contacten zijn met de gemeente en dat er positieve geluiden zijn. “Zij zien ook de noodzaak en we kijken naar oplossingen en niet naar problemen.” Geïnteresseerden die als uitbater van het café actief zouden willen zijn, konden zich tot dit weekend melden bij het horeca-adviesbureau. “We hebben bewust gekozen dit niet bij ons als bestuur te doen, we komen allemaal uit Langenboom en regelmatig in de kroeg, dus hebben we een professioneel bureau een profielschets laten maken en uitwerken. We hopen zo snel mogelijk kenbaar te kunnen maken wie de potentiële uitbater zou kunnen zijn.”

Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.