Met dit kunstwerk nam de ZorgSchakel in 2019 deel aan de Kunstroute van Ontdek Mill. (Foto: Cockie Kremers)

De ZorgSchakel in Sint Hubert is ondanks de coronacrisis waarin we zitten enorm actief. “Het lijkt wel alsof we het nog nooit zo druk gehad hebben met alle activiteiten,” vertelt Wim Verbruggen. Hij is secretaris van de ZorgSchakel. “Dat komt omdat we elke 4 weken toch iets proberen te organiseren voor de mensen. We noemen dit ‘corona-activiteiten’. We zijn begonnen met een bloemetje. Een tuinder had bloemen over omdat er geen bloemen geëxporteerd mochten worden. Toen hebben we contact opgenomen en we kregen bloemen die wij vervolgens weer op verschillende adressen in Sint Hubert hebben bezorgd.”

Na dit initiatief aan het begin van de coronatijd volgden er tal van activiteiten. Dit variërend van paasontbijtjes, uitdelen van fruitpakketjes, muziek op straat en buiten-gym tot het rondbrengen van knutselwerkjes, die door de kinderen van de basisschool gemaakt waren.

De ZorgSchakel in Sint Hubert is een vereniging met op dit moment 265 leden die enkele jaren geleden is opgericht. Wim: “Wat wij doen is eigenlijk alleen maar faciliteren. We hebben een ruimte in de Jachthoorn die (normaal gesproken) elke maandag- en vrijdagochtend open staat voor mensen die een kopje koffie willen drinken, een kaartje willen leggen of elkaar gezellig willen ontmoeten. Dat is de basis van de ZorgSchakel. Daarnaast organiseren we elke maand een activiteit zoals een bingo, bloemschikken, filmpje en noem maar op.” De ZorgSchakel is opgericht voor alle inwoners in Sint Hubert. “Wij stimuleren de leefbaarheid in Sint Hubert en daarvoor faciliteren we dus het een en ander voor alle leeftijden. Maar wat we zien is dat de ruimte in de Jachthoorn bezocht wordt door mensen vanaf 50 jaar.”

Op dit moment loopt er een initiatief voor de aanleg van een Ontmoetingstuin. “Wat we in deze coronatijd zien en ook horen, is dat ontmoeten wel erg belangrijk is, zal worden en ook zal blijven. Wij hebben gekeken hoe we dat kunnen faciliteren, want corona gaat voorbij en dan gaan we weer terug naar normaal. Bij de Jachthoorn hebben we al een prachtig terras waar we in de zomer al buiten zitten. Het is een deel met tegels en een deel met gras. We willen nu bekijken hoe we dit in kunnen richten met bijvoorbeeld een overkapping, een kleine kas of wat anders, maar dit ligt dan vooral aan de mensen zelf. Het is niet zo dat wij als bestuur zeggen wat mensen moeten doen, we vragen juist mensen om het mee te organiseren en daar komen allerlei ideeën uit.” Om deze Ontmoetingstuin te realiseren heeft men ook een bijdrage gevraagd uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente Mill en Sint Hubert. “Deze zomer gaan we aan de slag met iedereen die mee wil werken om deze Ontmoetingstuin te realiseren.”

Meer weten of aansluiten bij ZorgSchakel Sint Hubert? Bel dan met tel. 06 827 833 78 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Beluister het hele interview met Wim Verbruggen via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.