Door de coronacrisis doen landelijk gezien steeds meer mensen een beroep op de voedselbank. Bij de Voedselbank Land van Cuijk is dit echter totaal anders.

“Wij zitten in een omgekeerde wereld,” vertelt Arie van Turnhout uit Mill. Hij is voorzitter van de Voedselbank Land van Cuijk. “Vooral in de grote steden en in het westen van het land zag je een stijging van aanvragen. Hier was het juist andersom: veel mensen worden door steunmaatregelen overeind gehouden en komen dus niet in de bijstand terecht. Ze verdienen dan te veel om in aanmerking te komen voor de voedselbank.” Hierdoor is het klantenbestand in het Land van Cuijk gekrompen. Op dit moment doen zo’n 50 huishoudens, ongeveer 200 inwoners, een beroep op de Voedselbank Land van Cuijk.”

Veel mensen zullen Arie van Turnhout uit Mill kennen als politieman: “Ik ben postcommandant geweest van de Rijkspolitie in Mill van 1980 tot 1992. Een jaar of zes geleden ben ik met pensioen gegaan.” Dat Arie vrijwilliger werd bij de Voedselbank Land van Cuijk had ook te maken met zijn werk bij de politie. “Ik werd gevraagd of ik bij een winkelactie in Mill wilde helpen bij het inzamelen van lang houdbare producten. Als ik daar zou gaan staan, zou dat mogelijk extra mensen overhalen om wat te doneren en dat is aardig gelukt. Daarna werd ik screener bij de voedselbank, dat wil zeggen dat je beoordeelt of mensen wel of niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dat is een soort verlenging van het politiewerk.” Toen er een bestuurscrisis kwam bij de voedselbank is Arie als voorzitter actief geworden en heeft hij wat zaken gereorganiseerd en opnieuw op poten gezet. “We hebben nu een goed draaiende voedselbank in het Land van Cuijk met zo’n 45 vrijwilligers die elke week actief zijn op 3 uitgiftepunten in Cuijk, Boxmeer en Grave.”

Schaamte om een beroep te moeten doen op een voedselbank is voor veel mensen een reden dit niet te doen. “Dat is absoluut niet nodig. Als je in de problemen zit, kom dan. Want wij kunnen je 3 jaar vooruithelpen zodat je aan andere problemen kunt werken.” Als men na aftrek van vaste lasten zoals huur, verzekeringen, gas, water en licht een vrij besteedbaar inkomen heeft van ongeveer 60,- euro per persoon per week, dan kan men een beroep doen op de voedselbank. “Maar we bekijken echt individueel of je in aanmerking komt. We bekijken dat nu vrij ruim, omdat we ook wat donaties hebben gehad (o.a. een actie van Radio538 en horecabedrijven die moesten sluiten schonken producten). Als het nodig is, dan is het nodig.”

Tijdens het interview met Arie in het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje vertelde hij ook over een inbraak vorige week (in de nacht van 1 op 2 april) bij hun depot in Rijkevoort. Hierbij werden pakken koffie en wasmiddelen buitgemaakt. “Dit is dieptreurig en een laffe inbraak, we zijn er zeer verontwaardigd over. Het slot is doorgeknipt, de deur is geopend en men is er met de spullen vandoor gegaan.” Een nieuwsbericht hierover afgelopen week op inmill.nl leverde ook veel boze en verdrietige reacties op van inwoners. “Als iemand meer weet, dan roepen wij ze op contact op te nemen met mijn oud-vakgenoten bij de politie.”

Meer weten over de voedselbank, wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of een beroep op hen doen? Zie www.voedselbanklandvancuijk.nl. Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.