Bij NPO Campus in Hilversum leren dj’s, presentatoren en producers de fijne kneepjes van het vak radioprogramma’s maken. Noelle Beyne is coordinator bij NPO Campus en was (telefonisch) te gast in het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje.

“Wij zijn het opleidingsinstituut voor radiotalent voor de publieke omroep. Met name voor Radio 2, 3FM en Radio 4 leiden wij leiden we dj’s en presentatoren op, scouten we mensen en zorgen dat ze zo veel mogelijk leren over het vak van radio maken. Maar ook producers, dus mensen die willen leren om mooie programma’s te produceren, leiden wij op.”

Deze NPO Campus is ontstaan vanuit de 3FM dj-school. “Die bestaat al heel lang,” vertelt Noelle. “Bijna alle grote en bekende dj’s zijn daar ooit gestart. Vijf jaar geleden hebben we dit breder getrokken en zijn we begonnen met de NPO Campus voor alle publieke radiostations.” Veel belangstellenden weten vaak niet waar zij moeten beginnen als zij belangstelling hebben voor radio maken. “Daarom hebben we het ook breder getrokken dan alleen 3FM. Radio 4 is een zender die mee was verouderd met de luisteraars en wilde ook wat jonger publiek aanspreken. Er zijn veel jongere mensen die van klassieke muziek houden en daar ook veel van weten. We zijn een nieuwe generatie presentatoren op gaan leiden voor Radio 4 en deze zitten nu allemaal op belangrijke plekken op de zender. Ondertussen zijn we alweer bezig met de volgende generatie, ik heb het dan over 23 en 24-jarigen die het vak leren en in de nacht programma’s maken om vlieguren te draaien op de radio.” Hiermee worden zij klaargestoomd voor de reguliere programmering.

Dit opleidingsinstituut is vergelijkbaar met een jeugdopleiding bij voetbalclubs. “Men kan zich bij ons melden als ze het heel erg leuk vinden om radio te maken en als ze vermoeden dat ze talent hebben. We vragen dan om een video op te sturen waarin je vertelt wie je bent en hoe je naar de wereld kijkt. Het kan ook een demo zijn, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een radiostudio een demo te maken om op te sturen.” Daarna gaat het instituut beluisteren en bekijken of men er wat in ziet, worden belangstellenden uitgenodigd voor een opstart-workshop en vervolgens gaat men met een dj de studio in om te ervaren hoe dat voelt. “Daarna gaan we starten met de opleiding en dat kan heel wisselend zijn. Radio maken is een ambacht en wat we zoeken zijn mensen die een ambacht kunnen verheffen naar kunst. Ze moeten wat brengen wat je niet verwacht, met een eigen bril naar de wereld kijken en dat uitserveren naar de luisteraar.”

Belangrijk voor belangstellende radiomakers in onze omgeving is dat een zachte G tegenwoordig in Hilversum geen probleem meer is. “Je moest toen ABN spreken, rustig en beheerst. Dat is nu niet meer. Het gaat om landelijke radio, dus men moet wel verstaanbaar zijn. Dus iemand met een Brabants accent moet gewoon kunnen.” Het graag willen en er ook de tijd in willen investeren is erg belangrijk. Doorgaans duurt een opleiding zo’n 2 jaar.

Je hebt heel wat uren in de studio nodig om er het juiste gevoel bij te krijgen. “Zie het als autorijden: je moet ook daar eerst veel kilometers maken voor je automatisch bijvoorbeeld de richtingaanwijzer aanzet. Maar wat ik wil adviseren en wat men vaak vergeet: kijk eens in je woonomgeving naar een lokale omroep. Daar zitten allemaal mensen die je het vak allemaal hartstikke graag willen leren. Dan krijg je de juiste basis mee en kun je veel eerder on-air om met luisteraars te experimenteren. Daarnaast kun je ons dus altijd een video of demo sturen.” Dat doe je door te mailen naar www.npocampus.nl.

Belangstelling om bij de Lokale Omroep Mill RTV-programma’s te maken en ervaring op te doen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..