De eikenprocessierups was vorig jaar veelvuldig onderwerp van gesprek. Met brandharen die loslaten en bij aanraking jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken, zijn de rupsen op zijn zachtst gezegd niet populair. Als gemeente doen wij ons best om de overlast van de processierups zoveel mogelijk te beperken. Met preventieve maatregelen en actieve bestrijding. We kunnen uw hulp goed gebruiken.

Wat doet de gemeente in het kader van beheersing? Om te beginnen spuiten we preventief op drukke locaties en worden er op verschillende plekken nesten afgezogen. Welke locaties dit zijn kunt u vanaf eind april vinden op www.cgmgis.nl/bomen. Ook zorgen we voor meer diversiteit bij de aanplant/herplant van bomen. We zaaien bloemenmengsels in bermen en planten bloembollen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Op kleinere schaal plaatsen we insectenhotels en faciliteren we het ophangen van nestkasten.

Hoe kunt u bijdragen

U kunt helpen met het beheersen van de eikenprocessierups door vogelhuisjes voor koolmezen en vleermuiskasten op te hangen in uw tuin. Ook kunt u zorgen voor meer bloeiende beplanting gedurende het hele jaar. Deze trekken namelijk de natuurlijk vijanden van de rups aan. Het is ook belangrijk dat u, wanneer in april/mei de eitjes van de rups uitkomen, stopt met het voeren van vogels. Dit maakt dat zij zelf actief op zoek gaan naar voedsel en daardoor meer rupsen opeten.

Wat moet u niet doen

Er zijn een aantal schadelijke geruchten in de omloop over het bestrijden van eikenprocessierupsen die we graag de wereld uithelpen. Er zijn bedrijven die folie of lijmstrips aanbieden en claimen dat de ‘gang’ van de rups hierdoor wordt onderbroken. Dit zou – volgens deze aanbieders - helpen tegen de overlast. Deze uitspraak is onderzocht door deskundigen en blijkt niet waar te zijn. De rupsen lopen over folie heen, zelfs wanneer die behandeld is met insecticide. Soms gebruiken ze het zelfs om hun nest van te maken. Meer plastic in de natuur is ook geen goed idee. Het gebruik van lijm is zeer schadelijk voor flora en fauna. Lijm maakt immers geen onderscheid tussen de eikenprocessierups en andere insecten, vlinders en vogels. Deze blijven ook plakken en sterven daarmee een nare dood. Het gebruik van lijm is ook bij de wet verboden. Dus wilt u zelf iets doen? Zorg dan voor meer bloeiende planten, vogelhuisjes en vleermuiskasten in uw tuin.