Hallo, ik ben Katinka Dijsselbloem en ik werk al jaren bij fysiotherapie Mill. Ik wil iets onder jullie aandacht brengen: Fascia Integratie Therapie, FIT. Deze methode is een nieuwe vorm van fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.

Bij deze methode wordt er niet alleen gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar de houding en beweging als geheel en de rol van fascia hierbij. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van de klacht.

Fascia is een 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk. Tussen deze vliezen zit een vloeibare gel die er voor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen glijden. Het fasciasysteem zorgt voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Dit speelt een zeer belangrijke rol bij gezondheid en mobiliteit. De gel is normaal vloeibaar, maar kan door een ontsteking of trauma plakkerig worden. Daardoor kunnen bindweefsellagen met elkaar verkleven waardoor de elasticiteit en flexibiliteit van de fascia verminderd. Ook kunnen triggerpoints (Trp) ontstaan (een soort bobbeltje dat ontstaat omdat er te weinig doorbloeding en te weinig zuurstof in dat stukje weefsel is).

Het doel van therapie is het optimaliseren van de mobiliteit en stabiliteit van de fascia en het verminderen van triggerpoints en verklevingen.

De behandeling bestaat o.a. uit mobiliserende oefentherapie, een therapeutische massage en preventief uit houding- en bewegingsadvies.

Ook maak ik gebruik van:

IASTM: Fascia tools

Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation, IASTM is een behandelmethode die zeer effectief en efficiënt is. De resultaten zijn meestal direct zichtbaar, meetbaar en merkbaar. Met behulp van deze ‘tools’ wordt de verkleving en de beperkingen op specifieke punten behandeld.

Klachten waarbij FIT en/ of IASTM wordt toegepast:

  • Pijnlijke plekken in spieren en gewrichten
  • Littekenweefsel klachten
  • Bij verminderde bewegelijkheid
  • Triggerpoints
  • Het herstel na operaties of trauma’s duurt langer dat er te verwachten valt
  • ACNES
  • Stijve gewrichten

Mocht je hier vragen over hebben, dan hoor ik dat graag!

Katinka Dijsselbloem
Fysiotherapie Mill
Langenboomseweg 2b
5451 JK Mill
0485-451107