De BoerBurgerBeweging met Caroline van de Plas pakte afgelopen maart een zetel in de Tweede Kamer. (Foto: BBB)

Het gezin van der Plas kreeg in Cuijk op 6 juni 1967 een dochter Caroline. Zij is sinds 18 maart Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB). Daarvoor was ze beroepsmatig ook journalist en voor het CDA gemeenteraadslid en wethouder in Deventer.

Door Jos Janssen

Van 1967 tot 1969 was Wil van der Plas voorzitter van JVC Cuijk. Hij was een paar jaar daarvoor in Cuijk komen wonen en werd eerst trainer van de selectie van JVC. Daarna voorzitter. Hij werkte als sportinstructeur op de Universiteit Nijmegen en sportverslaggever bij de Gelderlander.

Herinneringen aan Cuijk?

Caroline van de Plas: “Dat herinner ik me zeker. Wat me vooral nog bijstaat is het café van Dina Weijers. ‘Tante Dina’ noemden wij haar. Als mijn vader naar Cuijk ging, en dat gebeurde met enige regelmaat omdat hij daar natuurlijk nog vrienden had, was een bezoekje aan Tante Dina vaste prik. Ik kan me de bar nog zo voor de geest halen en ook het biljart, het dikke afscheidingsgordijn en de geur van verschraald bier.”
“Ik vond die bezoekjes altijd heel erg leuk, mede omdat wij dan frisdrank en snoep kregen. Dina was een schat. Ook kan ik me de families Verheijen, Klabbers en Van Bracht nog goed herinneren. Dat waren vrienden van mijn ouders en daar kwamen we op zondag nog regelmatig over de vloer. Niet lang geleden heb ik op de terugweg van een afspraak in Limburg nog even de afslag Cuijk genomen en een rondje gereden door het centrum. Ook ben ik langs mijn geboortehuis, Angelotstede nummer 6, waar ik op de 6e van de 6e in 1967 ben geboren, gereden.”
“In mijn herinnering was het een groot huis, maar nu zag ik dat het eigenlijk maar een klein huisje was. Grappig hoe dingen zo anders kunnen lijken als je klein bent.”

Vader Wil van der Plas

Wil van der Plas was voor JVC een ambitieuze trainer en voorzitter. Het seizoen daarvoor had hij als trainer de Cuijkse Jannen ternauwernood in de vierde klasse gehouden. En heel Cuijk de afgang naar de Maasbuurt bespaard.

Zijn historische woorden bij zijn aanstelling als voorzitter in 1967 waren bijzonder. “Vijf minuten voor afloop van de laatste competitiewedstrijd wisten we niet of we zouden degraderen. Nu moeten we vijf minuten na het begin van de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen kunnen zeggen dat we promoveren.”

De nieuwbakken voorzitter was zeer optimistisch over de kwaliteiten van de spelers: “Jan van Cuijk gaat binnen tien jaar het betaald voetbal in.“

Van de Plas stelde trainer Leo Halkes aan en maakte zijn ambities snel waar. Binnen een jaar was JVC derdeklasser na een legendarische kampioenswedstrijd in Geffen. De wedstrijd werd een kwartier voor tijd gestaakt bij 1-1 omdat JVC speler Wauwie Pas in botsing kwam met de Geffense keeper.

Op de terugweg hoorde de Cuijkse supportersschare dat concurrent Blauw Geel verloren had en JVC kampioen was. Het feest werd uitgesteld tot Waauwie weer hersteld was.

Politieman Frits Gerards volgde Van der Plas een jaar later op toen de club ternauwernood in de derde klasse bleef.

Het gezin van der Plas verhuisde naar Deventer. Daar werd Wil chef sportredactie bij het Deventer Dagblad en persvoorlichter bij NOC/NSF. Op 13 augustus 2014 is hij op 77-jarige leeftijd overleden.