“Oog voor elkaar” door Elly Meijnders - De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid stelt het op prijs dat we ook de positieve zaken benoemen die in de Corona tijd gebeuren. Ik had een digitaal interview met Paul Vogels, voorzitter van de Langeboomse Zorg Centraal (LZC).

Het duurt even voor we elkaar zien op de telefoon, maar daarna vertelt Paul rap:

“Wij hebben in deze Coronatijd zelf veel telefonisch contact met de leden en stimuleren ze om met elkaar onderling ook contact te hebben. Wij brengen eveneens huis aan huis bezoeken met bijvoorbeeld een kerstwens en een banketstaaf. In de Paasweek hebben onze vrijwilligers paaseitjes rondgebracht en ze hebben dan altijd een kort gesprek met de mensen aan de deur. Dat stellen ze zeer op prijs, willen dat graag een beetje rekken. Wij geven ze altijd de boodschap mee: ken je iemand die niet zo gemakkelijk contact zoekt, laat het ons dan weten. In deze periode, dus in maart en april, hebben wij dat nogmaals gedaan. En we hebben een eerste periode achter de rug met een uitleenbibliotheek voor boeken en puzzels. En actief wandelen stond ook op een laag pitje, nu veel senioren zijn gevaccineerd gaan we daar voorzichtig mee verder rondom de Kuulen”.

Met sommige mensen krijg je moeilijk contact, Paul.

Paul knikt heftig: “Klopt en je kunt ze moeilijk de deur uit sleuren. Er is inderdaad een groep die je moeilijk kunt bereiken. Maar wij proberen van alles. We maken zo goed mogelijk gebruik van de sociale media, van onze eigen website, van het Torentje. En bijna iedereen heeft mail, we verspreiden eigen flitsboodschappen en wie geen mail heeft krijgt het thuis bezorgd. Als leden in quarantaine moeten zitten, doen wij de boodschappen. En met de SWOM samen doen wij het vervoer voor de vaccinatie”.

Maar ik heb begrepen dat daar niet zo heel veel gebruik van wordt gemaakt...

“Klopt ook, wij concluderen uit onze contacten dat toch veel mensen daarvoor hun familie of andere bekenden in de buurt weten te vinden. Dat is een goeie zaak. Elly, er is zo verschrikkelijk veel aan de gang in deze tijd. Francine van der Duijn is heel goed geïnformeerd door de kranten, zij kwam met het idee van “Join online”. Wij hebben de aandacht gevestigd op dit goede initiatief. Enkele jaren geleden is er in de gemeente Uden en Veghel het idee ontstaan om eenzaamheid bij jongeren en jong volwassenen aan te pakken, of nog beter preventief aan te pakken. Als je eenzaamheid op jonge leeftijd aanpakt heb je daar je hele leven plezier van. Het heet “join us” en is bedoeld voor ouders en voor jongeren en jong volwassenen. Wij stimuleren om mee te doen met dit project”.

Hoe groot is de LZC en hoeveel vrijwilligers heb je?

Paul kijkt me lachend aan: “Daar ben ik best tevreden mee, we hebben 200 leden en bij elkaar zo’n 50 vrijwilligers. Zonder hen zouden wij dit ook allemaal niet kunnen doen”.