Het is 5 jaar geleden dat de openbare boekenkast in de Wilg in Wilbertoord werd geopend. Door de coronaregels is de Wilg nog even niet volledig geopend, daarom werd besloten er tijdelijk een buiten-boekenkast van te maken. Deze is te vinden bij Tiny van Lith aan de Willibrordusstraat 4.

Het idee om een openbare boekenkast in de Wilg te plaatsen kwam van Tiny van Lith. “Zelf had ik een heleboel boeken omdat ik een tijdje in het ziekenhuis had gelegen en die wilden we weggooien. Toen bedachten we om er een bieb van te maken. Dit hebben we voorgesteld bij de Vereniging Wilbertoord en toen vormde zich een groep die dit verder ging verzorgen.” Bij de Wilg kreeg men 2 kasten maar er kwamen zoveel boeken dat er al snel een extra boekenkast bij kwam.

Iedereen die belangstelling heeft kan er boeken gratis lenen en eventueel ook boeken bezorgen zodat anderen die weer kunnen lenen. “We hebben ook kinderboeken, puzzels, thrillers en romans, boeken waar geen interesse voor was hebben we uit de collectie gehaald.” Thrillers en ook boeken met streekverhalen doen het in Wilbertoord erg goed. “Ook leest men graag grootletter boeken. Met Aldenhorst hebben we de afspraak om met hen grootletter boeken om te ruilen, zij hebben er veel.”

Niet alleen inwoners van Wilbertoord maken gebruik van de openbare boekenkast. “Er komen ook mensen van de camping komen boeken lenen, maar ook uit de omliggende dorpen en zelfs iemand uit Uden komt hier langs voor boeken.” Het lenen van de boeken is helemaal gratis en er wordt verder ook geen administratie bij gehouden rond wie wat leent. “Dat hebben we in het begin wel gedaan. Maar we krijgen zoveel boeken terug, mensen lenen boeken en zetten er soms meer terug in de kast, de zolder van de Wilg ligt ondertussen vol met boeken.”

Tot het moment dat gemeenschapsaccommodatie de Wilg in Wilbertoord weer open is, is de boekenkast te vinden aan de Willibrordusstraat 4.

Beluister het hele interview met Tiny via de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via Spotify, Apple podcasts of op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.