Door Rosan Kremers, mede-eigenaresse Alquería de los Lentos en opgegroeid in Mill.

Het is nu een jaar na de opening van Alquería de los Lentos, ons hotel en restaurant in Zuid-Spanje. Door corona was het de afgelopen maanden helaas een stuk rustiger dan we hadden gehoopt. Stilzitten doen Christoph en ik alleen niet graag. Daarom zijn we druk bezig geweest met een aantal nieuwe projecten. We produceren namelijk inmiddels onze eigen duurzame olijfolie, zeep en bier.

Het groene goud van Alquería de los Lentos

Zo vertelde ik eerder over de 100 olijfbomen die op ons land staan. In de wintermaanden worden in Andalusië de olijven geoogst, maar wij gingen afgelopen najaar al aan de slag. De meeste olijfboeren oogsten later omdat de olijven dan rijper zijn en meer olie geven. Onze olijven werden vroeg geoogst en daarom mochten we de stempel ‘extravirgin’ gebruiken. Extravirgin olijfolie is over het algemeen wat pittiger en voller van smaak. We kozen voor de traditionele olijfpluk: je legt een groot net om elke boom en slaat daarna met een stok de olijven uit de boom. De volle netten gingen naar de lokale persmolen, waar de olijven werden verwerkt tot olie. Daarna bottelden we de olijfolie op kleine flesjes en werden voorzien van ons etiquette met de naam ‘El Oro Verde del Alquería de los Lentos’ (Het Groene Goud van Alquería de los Lentos).

Een deel van de olijfolie verwerken we in onze gerechten. De rest verkopen we aan klanten en locals. Op één flesje na. Die stuurden we begin dit jaar naar de jury van de ESAO Awards. Deze awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste extravirgen olijfolie, zowel wereldwijd als regionaal. Van de honderden inzendingen eindigde onze olijfolie - tot onze verrassing - op de 9e plaats in de regio Andalusië.

Molino Soap: natuurlijke en handgemaakte zeepblokken

Mijn jongere zus Liz kwam afgelopen zomer over. Om te helpen in het restaurant, maar ook om aan de slag te gaan met haar eigen project. Met haar bedrijfje Molino Soap maakt ze natuurlijke en handgemaakte ‘soap bars’ (zeepblokken). Dit doet ze volgens de ‘cold process’-methode, een traditionele manier van zeep maken, waarbij de zeep 4 tot 6 weken moet uitharden. Bij de productie maakt ze zoveel mogelijk gebruik van wat de lokale natuur te bieden heeft. Zo is onze olijfolie één van de hoofdingrediënten. Maar ook de lavendel uit de tuin, eucalyptus, citroen- en sinaasappelschil verwerkt zij tot olieconcentraat.

Ons eigen speciaalbiertje ‘Lento Lento’

Ons laatste project heet ‘Lento Lento’. Dit is de naam van een heerlijk fris speciaalbiertje. De oorsprong van dit bier ligt in Oostende. Toen ons dochtertje Poppy werd geboren vierden we dit met een door onszelf gebrouwen biertje. Het bier bevat verschillende ingrediënten met een persoonlijk verhaal. Zoals cocabladeren uit Peru, Thaise peper en oranjebloesem. Ook zijn er zaadjes van de klaproos in verwerkt. De naam van ons dochtertje is namelijk het Engelse woord voor klaproos. Het leek ons leuk om dit bier ook hier te introduceren. En dat bleek een succes. Het bier wordt lokaal gebrouwen en is inmiddels verkrijgbaar in alle barretjes en kruidenierszaken in het dorp, het dorp der tragen: Los Lentos.

Goede hoop voor komende zomer

Hoewel we met veel plezier onze eigen olijfolie, zeep en bier maken, hopen we komende zomer een goed seizoen te draaien. En dat is nodig, want nog een jaar zonder toeristen uit het buitenland kunnen we ons eigenlijk niet veroorloven. Hopelijk gaan we de komende maanden beetje bij beetje terug naar normaal. En wie weet zien we een aantal van jullie over een tijdje hier op deze mooie plek!

Ben je benieuwd naar onze lokale producten? Neem dan een kijkje in onze webshop via https://alqueriadeloslentos.es/.