Oog voor elkaar door Elly Meijnders - De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid wil in deze corona tijd aandacht besteden aan die organisaties die hun best voor hun mensen doen. Derhalve had ik een interview met Wilma Cornelissen van Stichting Zorg en Welzijn ’t Verzetje in Wilbertoord. Ik was bij Wilma thuis en had een plezierig gesprek.

Wilma: “Ik ben nu nog secretaris en penningmeester, maar twee functies is soms toch best wel lastig, fijn dat Helma Kuppen de financiën gaat doen. Neen, wij hebben geen leden, mensen kunnen in de normale tijd gewoon binnenlopen in de Wilg. Ja, ’t Verzetje is ontstaan uit de Dorpsvisie van de Vereniging Wilbertoord, wij hebben de deur op 9 april 2017 opengegooid. Toen was het lekker druk en gezellig. Het niet meer bij elkaar komen was best vervelend”.

En wat hebben jullie toen gedaan?

Wilma glimlacht naar mij: “Eerst afgewacht, toen kwamen de tulpen uit, konden niet worden geleverd en moesten worden doorgedraaid. Er was een overschot aan tulpen en wij hebben alle 70 plussers in Wilbertoord een bosje tulpen gegeven met een aantal vrijwilligers. Dat was half maart en de vrijwilligers kwamen spontaan, zoals een kapster die haar werk niet kon doen. Toen zijn wij verder gegaan met Pasen. Eén van de vrijwilligers is Gerlinde Griemink. Zij bakt geweldig en staat bekend als “Gerlinde bakt”. Wij hebben Paasmandjes gevuld met eieren, zij had cupcakes en een lekker koekje gebakken en zo konden wij een leuk pakketje leveren. Onze kernploeg bestaat uit 6 personen, wordt aangevuld met vrijwilligers van de gebruikelijke dinsdag- en donderdagmorgen activiteiten.

Toen waren jullie al lekker op gang, Wilma.

“Kijk maar naast je wat we bij ’t Verzetje met elkaar gemaakt hebben. Kun je met de seizoenen mee steeds veranderen. Wij hebben de mensen ook een leuk puzzelboekje gegeven, eens kijken, dat was eind mei. Toen het even kon hebben we een bingo met de mensen gedaan. Waren ze blij mee. Ook een quiz, Miep Kuppen was aan de beurt als vrijwilliger en bleek een fantastische quizleider te zijn. Was een leuke ochtend. We hebben ook twee keer pompoenen en stenen beschilderd. Piet Kuppen is niet voor één gat te vangen en had mallen gemaakt voor stenen pompoenen. Eind september sloot de Wilg weer en konden wij niets meer. Kerstmis ging voorbij, in februari wist ik het niet meer. Ik ben eindredacteur van ons blad “Willy’s Venster” en daar heb ik een soort van woordzoeker met anagram voor gemaakt. Er hebben maar drie mensen de puzzel ingeleverd, bleek te moeilijk. In maart was de prijsuitreiking en toen heeft onze bezorgbakker drie Paasstollen geleverd voor die drie mensen. Met Pasen hebben we een behoorlijk mooie Paasbrunch gemaakt met producten van eigen bodem en dit pakket is ook weer door de vrijwilligers geleverd”.

Jullie vallen nu onder de Vereniging Wilbertoord?

Wilma knikt beslist: “Maar als alles weer opengaat, gaan wij plannen maken en willen wij graag zelfstandig verder gaan, ondanks dat de samenwerking prima is. Het is nu het jaar van de vrijwilliger. Ik ben wel benieuwd of alle vrijwilligers overal terugkomen. Een voordeel van deze tijd is dat het wat rustiger is, sommige dingen mis ik niet echt, maar wel het contact met de mensen en zeker met de 70 plussers”.