Levi Vloet (25 jaar) uit Linden is Paralympisch atleet en is gespecialiseerd in de 100 en 200 meter sprint. Hij traint op dit moment fulltime op Papendal in het Nederlands Paralympisch Team en werkt er hard aan om de limiet te halen om deel te kunnen nemen aan de Paralympische spelen die in augustus dit jaar in Tokio gehouden worden. Maar aangezien zijn opa Theo ooit Autobedrijf Vloet begon in Mill en zijn vader dit als Autocenter Vloet verder uitbreidde, lag het eigenlijk voor de hand dat Levi ook wat ging doen in de autobranche. “Toch heb ik die interesse niet. Misschien dat dat ooit nog gaat komen.”

Levi is geboren zonder rechtervoet en had veel beenlengteverschil, met als gevolg dat hij door het leven ging met een siliconen voetprothese en verhogingen in zijn schoenen. “Ik deed eerst waterpolo, maar ik wilde altijd al liever atletiek doen en het liefst op de sprint. Dat kon helaas niet door pijnklachten aan de stomp die ik toen had. Om van de pijnklachten af te komen heb ik besloten voor een onderbeen amputatie te gaan. Ook met het idee om daarna aan atletiek te kunnen doen.” In juli 2013 besloot Levi om een rechteronderbeen amputatie te ondergaan, zodat hij in het dagelijks leven weer kon functioneren, maar ook een begin te maken met het verwezenlijken van zijn droom in de atletiek: de Paralympische Spelen behalen.

Tijdens de revalidatie dachten de fysiotherapeuten volop mee om zijn droom te realiseren. “Daar heb ik wel geluk mee gehad. Zij verzonnen oefeningen om mij al het rennen en sprinten te laten voelen. Na mijn revalidatie heb ik iemand leren kennen en hij sponsorde mijn eerste blade, een speciale prothese om te kunnen sprinten. Dat was een wat oudere man die zelf ook altijd gebruik had gemaakt van een blade, maar dat door knieklachten niet meer kon.” Hierna sloot Levi zich aan bij een atletiekclub in Eindhoven om te voelen en leren hoe het is om met een blade te rennen en sprinten.

Al snel werd Levi opgenomen in een talententeam en groeide door naar het hoofdteam. “Mijn hoofddoel is het behalen van de Paralympische Spelen. Die beginnen op 24 augustus in Tokio. Dit zijn de maanden van de waarheid dat ik me moet kwalificeren. Ik ga voor de 200 meter sprint en zit nog 2900e van een seconde af van het limiet. Vorige week is het wedstrijdseizoen begonnen en nog tot de tweede week van juli kan ik me kwalificeren.” Levi traint op dit moment tien keer in de week verdeeld over zes dagen. “Dat zijn in de winterperiode sprinttrainingen, krachttrainingen en trainingen op tempo op langere afstanden en nu in het wedstrijdseizoen ook op explosiviteit om echt wedstrijdfit te zijn.” Gevoelsmatig zit het behalen van de limiet er volgens Levi zeker in. “In de wintertrainingen heb ik veel progressie geboekt en dat wil ik nu ook terug zien in de wedstrijden. Ik mag van mezelf verwachten dat ik dat limiet ga pakken. Voor mijn gevoel zit het erin.”

Meer weten? Volg Levi dan ook via www.levivloet.nl.