Sinds donderdag 6 mei staat er een bijzondere bijenkast op het terrein van de Acaciahof in Mill. In de kast huizen een koningin met haar volk honingbijen die resistent zijn tegen de Varroamijt. Arista Bee Research heeft deze kast geplaatst. Deze stichting uit Beers doet onderzoek naar teelt en selectie van deze belangrijke eigenschap bij de honingbij en de gemeente steunt dit unieke project. Wethouder Jos van den Boogaart was aanwezig om de opening te verrichten.

Bestuiving en bijensterfte

Het is bekend dat insecten waaronder de honingbij erg belangrijk zijn voor de bestuiving van planten en de teelt van voedingsgewassen. Zonder de overdracht van stuifmeel van de ene naar de andere bloem zijn er geen vruchten, geen zaden en is er geen voedsel. Helaas zien we dat de insecten populatie wereldwijd achteruitgaat.
Een belangrijke oorzaak van de sterfte bij honingbijen is de Varroamijt, een klein beestje dat zich nestelt in het broed. De Varroamijt verzwakt het bijenvolk doordat ze eitjes legt in de broedcellen, de bijenpoppen aantast en daarmee bovendien ziekmakende virussen en bacteriën verspreidt.

Kunstmatige inseminatie

Arista Bee Research heeft een unieke methode ontwikkeld om Varroa-resistente honingbijen te onderscheiden en telen. Deze werksterbijen kunnen de mijten herkennen en ze zelfs verwijderen uit het broed. Deze eigenschap kan genetisch doorgegeven worden, onder meer door het kunstmatig bevruchten van de koningin met darrenzaad, waarbij zowel de koningin als de dar die eigenschap in hun genen hebben. Door dit proces een aantal jaren te herhalen, verkrijgt men een Varroaresistent bijenvolk.

Project

De bijenkast op de Acaciahof draagt direct bij aan een betere bijenstand. Darren uit deze kast kunnen koninginnen in de omgeving bevruchten en zo ook de Varroa-resistentie verbeteren. Met het donatiebedrag kan Arista Bee Research materialen en projectleiders bekostigen. De projectleider draagt de kennis over en ondersteunt lokale imkers om zo Varroa-resistentie te bevorderen. Inmiddels zijn er projecten opgestart bij 130 deelnemende imkers in onder andere België, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.

Interesse?

Voor meer informatie over de Arista bijenkast kijkt u op aristabeeresearch.org Of neem ’live’ een kijkje in de Acaciahof gelegen aan de Hoogstraat vlakbij de rotonde aan de Domeinenstraat. De kast staat op een mooie plek met informatiebord waar bijen ongestoord in en uit kunnen vliegen zonder dat de bezoekers van Acaciahof daar hinder van ondervinden.