Foto: Ans Meulepas

Op woensdag 24 november worden de gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Land van Cuijk gehouden. VVD, CDA, PvdA/ GroenLinks, D66, SP, Team Lokaal, Liberaal LVC, LPG, Keerpunt 2010 en Christen Unie zijn op dit moment bekend als deelnemende partijen. Theo Jansen uit Grave wil nog een afdeling van Forum voor Democratie oprichten en eerder was er ook een initiatief om een afdeling van de 50Plus partij in het Land van Cuijk te starten.

Een nieuwe partij met vooral bekende gezichten is Team Lokaal. Een politieke partij waarin 7 lokale partijen uit de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis elkaar hebben gevonden. Ook AB’90 en VKP uit onze gemeente gaan op in Team Lokaal. “Dit gebeurde niet op een achternamiddag of zoals we in het Brabants zeggen tussen de soep en de piepers, daar is een behoorlijke periode overheen gegaan,” vertelt Erik van Daal uit Sint Hubert. Binnen deze 7 partijen zitten verschillende politieke kleuren. “En dat is dan ook wel weer het mooie dat we het voor elkaar hebben gekregen om van die 7 partijen 1 partij van te maken. Dat is erg goed gelukt.” Luisteren, vertrouwen en ruimte bieden voor ieders mening was volgens van Daal hierbij erg belangrijk. “We zijn onafhankelijk en staan los van welke politieke of geloofsovertuiging dan ook, we zijn een brede lokale partij met oog wat er in onze kernen speelt.”

Erik vertelt dat voor hen alle 33 kernen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk belangrijk zijn. Maar binnen Team Lokaal zit geen partij uit de huidige gemeente Grave. “Meteen toen bekend werd dat Grave toch toe zou treden tot de gemeente Land van Cuijk hebben we contact opgenomen met de lokale partijen daar. Met de Lokale Partij Grave (LPG) hebben we enkele gesprekken gehad, maar de tijd was te kort om zo snel nog aan te sluiten bij Team Lokaal. We hebben met die 7 partijen een heel proces doorgemaakt en de acte was in concept klaar bij de notaris om Team Lokaal op te richten.” Maar ondanks dat er geen partij vanuit Grave direct deel uitmaakt van Team Lokaal zijn er wel afspraken voor de toekomst. “De Lokale Partij Grave heeft aangegeven zelfstandig de verkiezingen in te gaan en daarna verder te willen kijken om op de een of andere manier toch samen te werken.”

Op dit moment is Erik van Daal namens de VKP wethouder in de gemeente Mill en Sint Hubert. Bij Team Lokaal staat hij op de verkiezingslijst op plek 2 en is de zogenoemde running-mate voor de gemeente Mill en Sint Hubert. “We hebben wel gezocht naar een goede Nederlandse term, maar eigenlijk niet gevonden. We hebben het dus toch maar op running-mate gehouden, in Amerika werkte dat ook goed, alleen had Biden maar 1 running-mate en Willy Hendriks, onze lijsttrekker die heeft er meerdere.” Het verkiezingsprogramma is bijna klaar en aan de verkiezingslijst wordt hard gewerkt. “De eerste 5 zijn al bekend gemaakt en hiermee willen we uitdrukken dat we een goede vertegenwoordiging hebben vanuit ieder gemeente. Er zijn gesprekken gevoerd met kandidaten voor de eerste 30 plekken, binnenkort is er een algemene ledenvergadering die dit alles moet bekrachtigen en daarna kunnen we met de overige kandidaten naar buiten.” Erik vertelt dat er een lijst zal komen met 50 kandidaten. Totaal zijn er 37 raadszetels te verdelen. “We willen graag bij de grootste partijen gaan horen, maar ik ga me niet wagen aan een voorspelling voor het aantal zetels.”

Beluister het hele interview met Erik van Daal via de podcast van Het 12uurtje op Spotify, Apple podcasts of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.