Het heeft ruim vijf maanden geduurd, maar sinds donderdag 20 mei zijn de deuren van de bibliotheken weer open. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer Bibliotheken toegevoegd aan stap 2 van het heropeningsplan. Maar Bibliotheken gingen een dag later open dan de overige voorzieningen in deze fase, die vanaf woensdag weer toegankelijk waren. Ook zijn de voorwaarden best streng. Kijk voor een bibliotheekbezoek daarom altijd even op de website van BiblioPlus via www.biblioplus.nl.

Stapsgewijze heropening

Eigenlijk zouden Bibliotheken op 9 juni opengaan in stap 3. “We zijn natuurlijk erg blij met de steun vanuit de Tweede Kamer om vanaf 20 mei al open te mogen ”, vertelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus. De eerdere opensteling gaat wel gepaard met een beperking op het aantal bezoekers van 1 op 25m2. “Dit betekent voor onze vestigingen dat we in de komende weken, afhankelijk van de grootte, 10 tot 20 bezoekers tegelijkertijd mogen ontvangen. Als gevolg hiervan kunnen onze bezoekers tot 9 juni alleen door de collectie snuffelen. Anders verwachten we dat we te veel mensen aan de deur moeten laten wachten en we willen geen rijen creëren. De leestafels, de pc- en werk-studieplekken en de activiteiten en cursussen volgen in de stap hierna. Waarschijnlijk is dat op 9 juni”, aldus Crutz.

Einde AfhaalBieb

Om het bezoek aan de Bibliotheek zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal maatregelen getroffen. Deze regels zijn te vergelijken met de werkwijze bij de terrassen. Bezoekers laten hun persoonsgegevens achter aan de deur. Nadat ze bevestigen dat ze klachtenvrij zijn krijgen ze toegang tot de Bibliotheek. “Het maximale aantal bezoekers wordt gemanaged via de winkelmandjes, die onze bezoekers nog wel kennen van vorig jaar”, licht Celine van Broekhoven nader toe. “Met deze heropening komt ook de AfhaalBieb tot een einde. We hebben de afgelopen maanden duizenden mensen aan de deur hun gereserveerde boeken overhandigd. Onze klanten hebben hier ontzettend veel gebruik van gemaakt en het was voor onze medewerkers heel dankbaar om op deze manier toch deze service te kunnen bieden”, aldus van Broekhoven.

#Mijnbibliotheek

Landelijk grijpen de bibliotheken de heropening aan om op donderdag een vreugdegolf op sociale media te veroorzaken. “Veel mensen hebben hun Bibliotheek de afgelopen periode enorm gemist. Ook al is het nog even met beperkte dienstverlening, vanaf donderdag ontvangen we onze gasten weer met open armen, maar zonder knuffel”, vertelt Crutz met een knipoog. “We roepen alle Biebfans op hun vreugde hierover te delen op Facebook en Instagram via #mijnbibliotheek”, besluit Crutz.