Veel, zo niet alles in je leven, wordt bepaald door je zelfvertrouwen. Het is de belangrijkste pijler. Je begint niets wat van belang is en je geniet nergens van in het leven zonder zelfvertrouwen.

Een gezond, gelukkig en succesvol leven is grote mate afhankelijk van dit vertrouwen. Je kunt dan gepast omgaan met alle grote en kleine dingen die in het leven op je pad komen; de mooie maar ook de minder mooie dingen.

Herkennen en erkennen

De eerste stap naar meer zelfvertrouwen is je eigen onzekerheid herkennen en erkennen. Het versterken van je zelfvertrouwen is de volgende.

Dit artikel rijkt je 5 handvatten aan om je zelfvertrouwen blijvend te vergroten; op zoek naar innerlijke rust.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is moed die voortkomt uit zekerheid over jouw capaciteiten, over je kernwaarden en je doelen in het leven. Je hebt, vanuit die durf het gevoel dat je de moeite waard bent, je hebt geloof in jezelf en je bent tevreden met de keuzes die je maakt. Dat is het.

Zelfacceptatie

Onder de genoemde drie lagen zit echter nog een vierde, de belangrijkste laag; zelfacceptatie. Zelfacceptatie is jezelf en je zelfbeeld volledig, maar dan ook voor de volle 100% accepteren.

Ziet jouw zelfvertrouwen er zo uit? Heel fijn voor je. Maar voor velen is het helaas niet de realiteit.

Zonder zelfacceptatie met een negatief zelfbeeld voer je altijd een innerlijke strijd. Je moet immers mooier, geliefder, slimmer of wat dan ook zijn. En aangezien je dat (nog) niet bent, ervaar je stress en tekortkomingen.
Je kunt van jezelf geen afscheid nemen dus ben je 24 uur per dag in het gezelschap van iemand die zichzelf niet accepteert. Hoe frustrerend en energievretend is dat.

Ik ben goed zoals ik werkelijk ben

Je hebt geen moeite met het omarmen van je sterke kanten, maar het accepteren van je zwakke kanten is het probleem. Maar dáár gaat het wel om.
Als ik bijvoorbeeld echt accepteer dat ik verlegen mag zijn, dan is er plotseling rust, overgave en een goed gevoel. “Warempel, het is helemaal oké om minder naar buiten gericht te zijn”.
Het is accepteren hoe jij in ‘t echt bent. Weg is dan de weerstand. Weg is je zelfkritiek en weg is het slechte gevoel over jezelf.

Maar hoe krijg je nou een gezond en blijvend zelfvertrouwen?

# 1 Zoek als eerste al je denkfouten, daag ze uit en vervang ze
Negatieve gedachten over jezelf zijn nooit productief, zijn vaak absoluut en extreem. Het is jouw irrationele denken. Je bent onzeker omdat je jarenlang overtuigingen en het systeem van gedachten dat ze definieert, hebt gekoesterd.

Bijvoorbeeld:
Je vertaalt een zelfbenoemde zwakke kant (ik durf in discussies niks te zeggen) in een identiteit (ik ben verlegen). Er is een groot verschil tussen wat je kunt en wie je bent. Maar voor jou is dat eigenlijk hetzelfde. Het is een misplaatste zelfbeschuldiging. Dat is je valkuil, maar hierin zit ook de uitdaging.

Uitdaging
Hoezo verlegen? Is daar onderzoek naar gedaan? Is dat bewezen?

Daag deze gedachte (ik ben verlegen) uit aan de hand van bv. bovenstaande vragen en vervang ze door positieve en genuanceerde gedachten. Bijvoorbeeld: “Ik mag dan in discussies stilletjes ogen, maar bij feestjes ben ik wel de spil, alles behalve verlegen en een gangmaker”.

# 2 Accepteer eerst jezelf en verander dan pas
Het is een valkuil om te denken dat je eerst moet veranderen om jezelf te accepteren. Het is namelijk precies andersom; accepteer eerst jezelf en de innerlijke strijd stopt.

# 3 Stop je zelfsabotage
We beschermen ons zelfbeeld graag met de gedachte dat later een beter moment is voor een bepaald besluit. Het uiteindelijke resultaat werkt echter averechts. Uitstellen blijft knagen. Het ondermijnt je zelfvertrouwen. Wat is jouw trukendoos?
Neem een besluit, dát geeft energie. Blijf jezelf niet pijnigen en je zelfvertrouwen straffen. DOE.

# 4 Stop je perfectionisme
Natuurlijk is het goed om iets goed te willen doen, maar wat als het nooit goed genoeg is? De angst om te falen gaat overheersen. Dan levert het geen betere prestaties op maar werkt juist blokkerend en sloopt je zelfvertrouwen.

# 5 Oefen je ‘zelfvertrouwenspier’
Zelfvertrouwen is niet aangeboren. Het is een ‘spier’ die je kunt trainen. Het is ervaren en je angst overwinnen door te DOEN.

Stel prikkelende, maar realistische doelen. Probeer niet alles te kunnen. Verlaag je eisen. Maar probeer ook iets te doen dat net te moeilijk voor je is. Hoe meer positieve ervaring met het slagen in uitdagingen, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt.

Vergelijk jezelf niet met anderen, maar alleen met de vroegere versie van jezelf. Waarin ben je gegroeid? Wat kan je nu beter? Waarin ben je sterker geworden? Wat gaat nu makkelijker?

Ken je positieve eigenschappen. Schrijf al het goede van jezelf ( ik ben … ik heb … ) op een lijstje. Wees niet bescheiden. Zeg ze 4 weken iedere ochtend hardop tegen jezelf.

Als je niet lekker ruikt kun je er nooit goed uitzien. Verzorg je goed en besteed aandacht aan je uiterlijk.

Investeer in persoonlijke groei. Investeer actief in persoonlijke ontwikkeling. Lees, volg een assertiviteitstraining, laat je coachen.

Dit vooral

Kijk kritisch naar alles wat je probeert te verleiden en hebberig probeert te maken; bv. reclame en sociale media. Vraag je hardop af wat het bijdraagt aan je zelfacceptatie en aan je zelfvertrouwen.

Stel je voor

Hoe heerlijk zou het zijn om echt in jezelf te geloven en een diep en blijvend vertrouwen in jezelf te hebben. Hoe zou het voelen om tevreden te zijn met jezelf; precies zoals je bent en verlangt naar wat je al hebt.

Ga er, bij gebrek, dus iets aan DOEN. Nu, vandaag nog!
Ik help jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen.

Stuur een mailtje en je ontvangt GRATIS het E-Boek of lees het uitgebreide artikel op www.meulepascoaching.nl > blogs

Frans Meulepas
training | coaching | advies
0486 431 917 | 06 415 390 39
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.meulepascoaching.nl