Mike van Diemen lijsttrekker

Op woensdag 26 mei hebben GroenLinks en PvdA een online algemene ledenvergadering gehouden. Aan de leden werd het concept verkiezingsprogramma en de concept kandidatenlijst ter bespreking voorgelegd. Ook is de samenwerkingsovereenkomst getekend door de voorzitters van GroenLinks en PvdA Land van Cuijk.

Samenwerking

GroenLinks en PvdA gaan samen de verkiezingen in voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Met één lijst en één programma bundelen de linkse partijen de krachten om zo de grootste progressieve partij van het Land van Cuijk te zijn: GroenLinks-PvdA. Op 26 mei is de samenwerking officieel gemaakt, door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door de lokale voorzitters van beide partijen.

Verkiezingsprogramma

Het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA staat vol met ambitieuze oplossingen voor de klimaatcrisis, het woningtekort en de groeiende ongelijkheid in de samenleving. Samen kiezen GroenLinks en PvdA voor een progressief, groen en sociaal Land van Cuijk. De leden van beide partijen hebben dan ook, na bespreking en besluit over de ingediende amendementen, unaniem het programma vastgesteld.

Kandidatenlijst

Een onafhankelijke kandidatencommissie heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met GroenLinksers en PvdA’ers die op een verkiesbare plek op de lijst wilden staan en heeft vervolgens een voorstel gedaan aan de besturen. GroenLinks-PvdA is een mix van jong en ouder, minder en meer ervaren, man en vrouw. Er staan twee twintigers aan de top van onze lijst: jonge mensen met al enige ervaring en veel ambitie. Daar zijn we trots op!

Tijdens de ledenvergadering is door de onafhankelijke voorzitter van de kandidatencommissie tekst en uitleg gegeven over hun werkwijze.

Lijsttrekker

De onafhankelijke kandidatencommissie heeft Mike van Diemen als lijsttrekker voorgedragen en dit voorstel is door de leden unaniem omarmd. De commissie motiveerde de keuze o.a. als volgt: “ Mike heeft aangetoond het werk als lijsttrekker en raadslid goed te kunnen uitvoeren, met balans van inhoud en gevoel voor strategie. Een grote plus is de combinatie van zijn leeftijd en zijn ervaring, maar als we Mike alleen beoordelen op leeftijd doen we hem te kort. Mike is goed ingewerkt in de dossiers van de regio en heeft zijn rol als eenmansfractie de afgelopen jaren verdienstelijk vervult.”

Mike van Diemen is vanaf 2018 fractievoorzitter in gemeente Cuijk voor GroenLinks en is een van de voortrekkers van de samenwerking. Mike van Diemen: ‘GroenLinks en PvdA samen kunnen een vuist maken voor meer gelijkheid, meer natuur en duurzaamheid, meer betaalbare huizen en een gemeente die er is voor iedereen. Het is een ongelofelijke eer om daar als lijsttrekker voor aan de slag te gaan.’

Top 10

Ook de top 10 van de lijst is unaniem vastgesteld. Op plek 2 van de lijst staat Esmee van der Ham. Esmee is op dit moment fractievoorzitter voor de PvdA in gemeente Cuijk. Han Welbers uit gemeente Boxmeer, Roos Aben uit gemeente Sint Anthonis, Léon Kamps uit gemeente Grave, Laura de Kinkelder uit gemeente Cuijk, Erik van den Berg uit gemeente Cuijk, Henk Jan Zwikker uit gemeente Grave, Allies Ligtvoet uit gemeente Boxmeer en Norbert Molmans uit gemeente Boxmeer vormen de top 10 van de lijst.

De komende periode gaan zij zich samen voorbereiden op de campagne. Mike van Diemen: ‘Je weet wat je kan verwachten van GroenLinks-PvdA: groene, sociale en progressieve politiek. Daar hebben we een fantastisch team voor, dat klaar staat om ons de grootste progressieve partij in het Land van Cuijk te maken. Wij gaan laten zien dat we met andere keuzes het Land van Cuijk een nóg betere gemeente kunnen maken.’