De Gemeente Mill en Sint Hubert is samen met Parochie de Goede Herder druk bezig een Kerkenvisie op te stellen. Een Kerkenvisie is een duurzame visie op de toekomst van kerkgebouwen. Behoud van kerkgebouwen gaat niet direct over wel of niet slopen. De gebouwen zijn niet weg te denken uit de kernen van gemeente Mill & Sint Hubert (en Haps, tevens een kerk van de parochie). De kerkbezoeken tijdens de vieringen loopt echter al jaren terug en er komt een moment waarop de Parochie aan zal moeten geven dat het financieel niet meer haalbaar is om alle kerken op de huidige manier open te houden.

Stand van zaken

De corona-pandemie maakte het laatste maanden onmogelijk om bijeenkomsten te organiseren. Wat hebben we wel al kunnen doen?

  • De Heemkundeverenigingen gevraagd om een portret van de kerk en de kern te maken.
  • De kerkgebouwen bezocht met de Parochie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Mill & Sint Hubert.
  • Interviews gehouden met mensen en organisaties, zoals het Bisdom, de Provincie etc.
  • Met de kerngroep gespard over de vraag hoe we van de Kerkenvisie een duurzaam en praktisch instrument kunnen maken.

Voorbeeld uit Langenboom

In Langenboom heeft de gemeenschap zelf het initiatief genomen om een nieuwe bestemming voor het kerkgebouw te gaan verkennen. De Parochie blijft volgens plan ook straks het gebouw gebruiken als kerk en dat is passende oplossing. Het gebouw wordt een multi-functionele accommodatie, een meervoudige bestemming, waaruit blijkt dat de gemeenschap veel invloed kan hebben op de toekomst van een kerkgebouw.

Enquête

Juni wordt de maand waarin we veel mensen om hun mening vragen. We organiseren gesprekken over dit onderwerp met groepjes vanuit de verschillende kernen. Ook hebben we een enquête opgesteld, om naar uw mening te vragen.
We zijn benieuwd wat de inwoners van de kernen Mill, Haps, Langenboom, Wilbertoord en Sint Hubert met ons wil delen over kerkgebouwen. Vult u daarom alstublieft in de maand juni de enquête in: https://forms.gle/v5F5xJfU2vJJWp6T8

Nieuwsbrief

Via een nieuwsbrief proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over het proces. Het streven is om elke maand met een nieuwsbrief een update te geven over het proces. Als u zelf nog vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..