Foto: Pieter Smits

De 90-jarige Willem Rovers verhuisde afgelopen weekend van Mill naar het klooster in Tilburg. Daar begon ooit zijn carrière en daar keert hij nu ook terug. De laatste 23 jaar was hij Pastor in Zorgcentrum Aldenhorst in Mill. Door de coronacrisis kon Wim sinds vorig jaar geen echte bezoeken meer afleggen zoals hij gewend was.

Als Neije Krant spraken we Willem Rovers enkele jaren geleden, toen was hij 20 jaar Pastor in Aldenhorst. “Ze hadden me al eerder gevraagd om Pastor te worden hier in Aldenhorst,” vertelt de op 5 maart 1931 in Odiliapeel geboren Willem Rovers. “Maar toen was ik als Pastor actief in het Maasziekenhuis in Boxmeer en ook ben ik 8 jaar Pastor geweest in Wilbertoord. Toen ik stopte in Boxmeer zei ik tegen Aldenhorst: hier ben ik.” In Aldenhorst was Willem een soort psycholoog, psychiater en maatschappelijk werker. “Mijn voornaamste werk is de mensen bezoeken. Ik bezoek vooral de mensen die kwetsbaar en eenzaam zijn. Met hen praat ik en ik luister naar hun verhalen.”

Tijdens gesprekken met bewoners hoort hij nogal wat verhalen. Op de vraag hoe hij daar mee om gaat zei hij: “Toen je vroeger, ik heb het over 50 of 60 jaar geleden, priester werd was je een vertegenwoordiger van de kerk met alle voorschriften en regels. Tegenwoordig zeg ik: ik ben Pastor, ik ben herder en dan denk ik aan de goede herder. Je moet niet veroordelen maar begrijpen. Ieder is een mens zoals deze in de eigen omgeving is kunnen worden, met vallen en opstaan.”

Wilt u Willem nog verrassen met een briefje of kaartje, dan kunt u dit bezorgen op Looierijweg 37 in Mill. Het zal dan worden doorgestuurd naar Willem Rovers.