Foto: Cockie Kremers

Op 27 mei 2011 werd de Stichting Vrienden Van Het Maasziekenhuis opgericht. Op dat moment opende Pantein het nieuwe ziekenhuis in Beugen. De Vrienden zetten zich belangeloos in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker Maasziekenhuis. Dit doen zij door het bekostigen van speciale projecten die niet binnen vergoedingen van zorgverzekeraars vallen.

“Wij willen er samen met bedrijven en inwoners voor zorgen om patiënten in het Maasziekenhuis een zo prettig mogelijk verblijf te bieden,” vertelt Anouk Schallenberg-Liebrand. Zij is lid van de Vrienden Van Het Maasziekenhuis. “Op sommige momenten betaalt de zorgverzekering projecten niet, maar door onze projecten, financiering en ambassadeurs kunnen wij dingen mogelijk maken.” De vraag voor zulke projecten komt van medewerkers van het ziekenhuis.

Als voorbeeld noemt Anouk zaken als een saai plafond in de uitslaapkamer wat zij nu hebben voorzien van wolken. Maar ook dat er een tasje klaar staat met de noodzakelijke toiletartikelen als men onverwachts wordt opgenomen. En verder: “We hebben speciale babybedjes gerealiseerd, organiseren een biowalk voor diabetes patiënten en zorgden ervoor dat er een babycamera is zodat ouders die een kindje in het ziekenhuis hebben, thuis mee kunnen kijken. Dus eigenlijk allerlei zaken die voor zowel patiënten als bezoekers het verblijf in het ziekenhuis zo prettig mogelijk maken.”

Het geld hiervoor komt van bedrijven en sponsoren. “Er zijn bedrijven uit de regio die jaarlijks een bedrag doneren aan onze stichting, maar ook hebben we particuliere donateurs. Dat zijn mensen die soms eenmalig of soms zelfs jaarlijks iets doneren omdat ze bijvoorbeeld heel tevreden waren over hun verblijf in het Maasziekenhuis. Al die bedragen zorgen voor een mooi budget.”

Om de 10e verjaardag te vieren van deze stichting is het idee ontstaan om waardevolle verhalen te verzamelen. “Wij vragen inwoners uit de hele regio of zij mooie verhalen hebben rond hun verblijf in het ziekenhuis, bijvoorbeeld door een project van de Vrienden Van Het Maasziekenhuis. Heeft men wat meegemaakt met medewerkers van het ziekenhuis waarvan men denkt: dat verhaal moet ik echt vertellen, dan horen wij dat graag.” Inwoners hoeven zelf geen verhalen te schrijven. “Wij hebben een goed team met vrijwilligers waar ook enkele goede schrijvers in zitten. Zij komen graag met mensen in contact om te zien of wij wat met het verhaal kunnen om dit weer met anderen te delen.”

Wilt u uw verhaal vertellen? Neem contact op met Wanda Laarakkers via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-12655223. www.vvhm.nl

Beluister het hele interview met Anouk Schallenberg Liebrand van de Vrienden Van Het Maasziekenhuis via de podcast van Het 12uurtje op o.a. Spotify, Apple podcasts of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl.