We vertellen u niets nieuws als we zeggen dat het kerkbezoek terugloopt. De coronacrisis heeft dat proces met tien jaar versneld, is al eens gesteld. Kerken zijn vaak het middelpunt en het hart van de gemeenschap. Menig inwoner is er gedoopt, getrouwd of heeft er gerouwd. Maar er komen steeds meer kerken leeg te staan. Ze verliezen hun functie. Voor de kerken betekent minder bezoekers ook minder inkomsten. Dus minder geld voor onderhoud en voor de energierekening. De komende jaren zullen, naar schatting van de kerkeigenaren zélf, tussen de 1800 en 4800 kerken hun deuren moeten sluiten. De gevolgen zijn in heel het land merkbaar.
Daarom moeten we nu nadenken over de toekomst van kerkgebouwen. Al is die vaak niet duidelijk. Kerkgebouwen hebben vaak veel verschillende belanghebbenden. Dat maakt discussies vaak moeilijk, helemaal als oplossingen van kerk tot kerk gezocht moeten worden. Het simpelweg slopen van een kerk is meestal geen optie. Veel kerken zijn immers een monument en daarbij ook een fraaie blikvanger. Het dorp is er vaak ‘omheen’ gebouwd. Willen we deze markante gebouwen behouden, dan is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. En de kerken in samenhang te bespreken. Zo komen we tot een integrale kerkenvisie voor alle kerken in de gemeente. En kunnen we kerken een toekomst geven. Of dat nu is als kerk, als multifunctioneel centrum of misschien nog met een andere bestemming.
Blik op de toekomst
Parochie De Goede Herder heeft de gemeente Mill & Sint Hubert gevraagd een kerkenvisie op te stellen. Zo’n visie is een strategische blik op de toekomst van kerkgebouwen. Het gaat hierbij om de kerken in Mill, Langenboom, Sint-Hubert, Wilbertoord en Haps, want ook dat dorp hoort bij de parochie. Een landelijke regeling heeft middelen vrijgemaakt om zo’n kerkenvisie mogelijk te maken. Als straks de Kerkenvisie (let op de hoofdletter, want het wordt een officieel document) klaar is, kunnen vanaf 2022 de parochie, de (nieuwe) gemeente en de inwoners in gesprek blijven én elkaar vinden als een kerksluiting onafwendbaar blijkt te zijn. Voor nu is dat nog niet aan de orde, behalve voor de Langenboomse kerk, die een brede bestemming gaat krijgen, maar het zal iedereen duidelijk zijn dat we voor flinke uitdagingen staan.
Bont gezelschap
Voor de Kerkenvisie er is, willen we van zoveel mogelijk mensen, kerkganger of niet, horen wat ‘de kerk’, of misschien wel ‘de kern’ voor hen betekent. Het opstellen van de Kerkenvisie is een zaak van ons allemaal: kerkeigenaren, omwonenden, erfgoedorganisaties, gemeenten en dus ook van u. Er zijn al veel gesprekken gevoerd, onder meer door en met de gemeente en de kerkbesturen. In de maand juni ontvangen we in vier sessies een bont gezelschap van personen die elk vanuit hun eigen beleving meepraten over de toekomst van ‘hun’ kerkgebouw. Ook die ervaringen nemen we mee in wat uiteindelijk de Kerkenvisie wordt.
Betrokkenheid en realisme
In een serie van vier artikelen zullen we u de komende weken meenemen in onze reis naar de Kerkenvisie. We registreren daarbij de uitlatingen van de deelnemers, maar vooral proberen we hun betrokkenheid uit te dragen. De warmte, maar ook het realisme dat eruit spreekt. Natuurlijk kunnen we hier niet iedereen aan het woord laten, maar we willen wel graag iedereen aanhoren die zijn of haar bijdrage aan de discussie wil leveren. Met de vier aankomende artikelen hopen we u hiermee te inspireren.
Laat u horen!
Hebt u vragen of wilt u uw mening delen? Stuur dan een e-mail naar: