Sinds 2 maanden is Millsveld open. Millsveld biedt activiteiten en werkzaamheden aan voor mensen met beginnende dementie en/of NAH die jonger zijn dan 67 jaar. Jelle Albers, eigenaar van Millsveld, legt uit wat ze precies doen.

Wat voor mensen komen er op Millsveld?

Op Millsveld komen mensen die tussen de 40 en 67 jaar oud zijn en beginnende dementie of lichte klachten hebben door een NAH. Het zijn mensen waarbij je soms niet doorhebt dat er iets aan de hand is. Toch kunnen ze niet meer werken, is het lastig om zelf tot activiteiten te komen en raken ze in een sociaal isolement maar ze zijn nog veel te fit en jong om thuis te zitten.

Wat doen de deelnemers op Millsveld?

Het uitgangspunt is dat deelnemers zelf bepalen wat ze doen. We bespreken waar de interesses liggen en daar gaan we werkzaamheden of activiteiten bij zoeken, alles is mogelijk. In de pauzes is het erg gezellig onderling en je merkt dat iedereen het fijn vind om met leeftijdsgenoten te kletsen, of het nu deelnemers, vrijwilligers of medewerkers zijn.

Hoe is Millsveld ontstaan?

We zagen dat mensen die jonger zijn dan 67 behoefte hebben aan een ander soort dagbesteding. Dagbestedingen zijn vaak ingericht op ouderen: cliënten zijn ouder, de inrichting en de activiteiten zijn hierop gericht. Het tempo ligt wat lager en er worden meer spelletjes gedaan.

Als je jonger bent dan zit je hier niet op te wachten. Ook al heb je lichte klachten van dementie of NAH je kunt juist nog heel veel, je wilt niet dat er dingen uit handen worden genomen en je wil tussen leeftijdsgenoten zitten. Millsveld is ontstaan vanuit deze behoefte.

“Als je als buitenstaander een kijkje zou nemen op Millsveld heb je niet door wie deelnemers of medewerkers zijn”.

Hoe zie je dit terug op Millsveld?

Het gebouw is modern ingericht. Je hebt niet het idee dat je op een dagbesteding bent. De werkwijze is totaal anders. Er worden geen dingen onnodig uit handen genomen. Deelnemers, medewerkers en vrijwilligers werken als 1 team en er is geen onderscheid tussen elkaar. Als je als buitenstaander een kijkje komt nemen heb je denk ik niet door wie deelnemers en medewerkers zijn.

Wat maakt Millsveld uniek?

Millsveld is uniek in onze regio. Er zijn geen andere plekken die er specifiek zijn voor deze jonge doelgroep en dit combineren met een prachtige, landelijke omgeving. Het splinternieuwe gebouw staat op het terrein van de Horst Mill. Hier zijn verschillende tuinen, boomgaarden en dieren aanwezig. Het gebouw zelf heeft veel mogelijkheden. Er zijn werkbanken waar mensen bijvoorbeeld houtbewerking, reparaties, glas in lood of fietsonderhoud kunnen doen. Er is een gedeelte om creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld schilderen of mozaïeken en een kantine waar gezellig koffie gedronken kan worden.

“Deelnemers voelen zich veilig omdat fouten maken niet uitmaakt”.

Waarom is dat belangrijk voor mensen met dementie of NAH

Bezig blijven en onder de mensen zijn is ontzettend belangrijk. Als je dementie of NAH krijgt op jonge leeftijd dan vallen er veel dingen weg: werken lukt niet meer, de sociale contacten worden minder en het is lastig om zelf dingen te ondernemen en te plannen. Maar ondanks de ziekte kan er juist nog wel heel veel. Mensen blijven lichamelijk fit, voelen zich beter, kunnen weer gezellig een praatje maken en zijn nuttig bezig. Ook is het voor de familie, waar vaak nog jonge kinderen aanwezig zijn, fijn dat ze even ontlast worden en dat ze weten dat de deelnemer op een fijne en veilige plek is. Deelnemers voelen zich hier veilig omdat fouten maken niet uitmaakt.

Kijk voor meer informatie op www.millsveld.nl.