Wist je dat je zithouding, en bijgevolg ook het type bureaustoel, bepaalde rug- én nekklachten aanzienlijk kan verminderen? De moeite waard dus om er toch even wat meer aandacht aan te besteden wanneer je een hoofdzakelijk zittende job hebt. En zelfs voor mensen die geen zittend werk verrichten maar regelmatig enkele uurtjes aan het gamen slaan, kan de keuze voor een bepaald type bureau- of gamingstoel alvast wonderen verrichten.

Lichamelijke klachten

Als je al jaren een zittende job hebt, dan ken je ondertussen al wel het belang van een kwalitatieve en comfortabele bureaustoel. Het is belangrijk dat zowel je benen als voeten, bovenlichaam en armen in een correcte positie gesteld worden zodanig dat de schade naar het lichaam toe beperkt blijft. Want dat een zittende job heel wat lichamelijk leed teweeg kan brengen, hoeft jammer genoeg niet meer gezegd te worden.

Zo hebben heel wat personen met een zittende job regelmatig te kampen met nek- en rugklachten waarvan sommigen zelfs na verloop van tijd chronisch worden. Dit kan grotendeels opgevangen worden door het hanteren van bepaalde “tips & tricks” en de keuze voor een bepaald type bureaustoel.

Verschillende studies en onderzoeken tonen aan dat het aangewezen is om elke 50 minuten, ongeveer ieder uur, eventjes op te staan en zo’n 5 à 10 minuutjes rond te wandelen. Op die manier worden bepaalde spieren terug in beweging gezet en wordt de doorbloeding naar de ledematen gestimuleerd om zo pijnlijke en/ of stramme spieren en gewrichten tegen te gaan. En om het plaatje helemaal compleet te maken, is er de aankoop van een kwalitatieve bureaustoel.

De ideale zithoogte in verhouding tot het juiste zitvlak

De zoektocht naar de voor jou geschikte bureaustoel begint natuurlijk bij het in acht houden van bepaalde factoren. Waar wil je de stoel voor gebruiken en wat zal de gemiddelde gebruiksduur zijn? Heb je de stoel nodig om van thuis uit te kunnen werken of ben je misschien een fervent gamer? In het laatste geval ga je maar beter op zoek naar een aangepaste gaming stoel waarbij de positie nog net iets anders is dan wanneer je gaat werken.

Daarnaast blijkt ook je gewicht én lichaamslengte een bepalende factor in de zoektocht omdat het mee de uiteindelijke zithoogte zal bepalen. Zorg ervoor dat je in staat bent om met je benen een hoek van 90 graden te vormen terwijl de zolen van je voeten krachtig op de grond blijven staan. Gelukkig kun je tegenwoordig kiezen voor een bureaustoel met een verstelbare zithoogte die je bijgevolg naar wens kunt aanpassen.

In combinatie met de zithoogte dien je evenwel aandachtig te zijn voor het zitvlak dat niet te lang noch te kort mag zijn. Zo zorgt een te kort zitvlak voor onvoldoende ondersteuning en een pijnlijke druk ter hoogte van de dijbenen. Anderzijds mag het zitvlak dan ook weer niet te diep uitgesneden zijn aangezien dit na verloop van tijd zou kunnen leiden tot rugklachten.

Arm- en rugleuning

In samenspraak met de zithoogte en het zitvlak dien je ook rekening te houden met de arm- en rugleuning. Zoals hierboven reeds vermeld mag het zitvlak niet te diep zijn aangezien dit nefaste gevolgen zou kunnen hebben voor de rug. Kies daarnaast voor een stevige en hoge S-vormige rugleuning waarbij de natuurlijke kromming van de rug en de wervels worden gevolgd en bijgevolg voldoende ondersteuning genieten.

Aangevuld met de perfecte, al dan niet verstelbare armleuningen, levert dit een degelijke en kwalitatieve bureaustoel op. Niet elke bureaustoel heeft echter armleuningen wat het toch net iets belangrijker maakt om er aandachtig voor te zijn. Om er zeker van te zijn dat je met de juiste bureaustoel huiswaarts keert, kun je de aanbevelingen van deze website via de bijbehorende link raadplegen.