De tijd staat niet stil wat resulteert in diverse veranderingen op verschillende vlakken. Zo neemt technologische vooruitgang een steeds grotere hap uit de huidige maatschappij en samenleving. Waar sommigen overtuigd zijn van de voordelen, zijn anderen toch wel twijfelend over de bijbehorende druk die dergelijke technologische snufjes met zich zouden kunnen meebrengen. De moeite waard om er eens even de hand op te leggen en er hopelijk wat wijzer uit te worden.

Technologische vooruitgang

Waar onze voorouders en grootouders nog nooit gehoord hadden van de Smart tv en/ of bijbehorende smartphones, zijn de meesten onder ons vandaag de dag in het bezit van minstens 1 technologisch gadget. Denk maar aan het gebruik van computers, laptops, tablets, iPads, PS3 en PS4 toestellen en natuurlijk de alom tegenwoordige smartphones. Zo wordt de leeftijd waarop men een eerste laptop of smartphone ontvangt ook steeds jonger. En of dit een goede zaak is, daar lijken sommigen niet helemaal van overtuigd.

Het spreekt voor zich dat we niet bij de pakken kunnen blijven neerzitten. Net zoals de tijd staat de technologische en wetenschappelijke wereld nooit stil. Elke dag wordt wel weer een ander toestel of middeltje uitgevonden en losgelaten op de mensheid. Hoe je het ook draait of keert, je kunt er nog maar moeilijk aan ontlopen.

De vraag die we ons dan moeten stellen is, in welke mate het gebruik van dergelijke technologische gadgets zinvol kan en mag zijn? Wordt het gebruik ervan niet teveel aangemoedigd? Wordt het soms niet teveel beschouwd als een gemakkelijke oplossing om bijvoorbeeld de kinderen bezig te houden als je als ouder zelf nog enkele andere klusjes uit te voeren hebt?

Technologische gadgets; winst of verlies?

Nu we niet langer aan de technologische vooruitgang ontkomen en de aanwezigheid van bijbehorende gesofisticeerde gadgets steeds dominanter lijkt te worden, rijst zich de vraag of dit wel zinvol is? Stimuleert de maatschappij het gebruik van technologische gadgets niet teveel? En zorgt het op die manier niet voor een bepaalde onaangename druk in vele verschillende lagen van de bevolking?

Zo zijn er tegenwoordig, zowel in Nederland als in België, steeds meer scholen die hun taken- en lessenpakket online aanbieden waardoor zo goed als ieder kind onrechtstreeks verplicht wordt om een eigen computer of tablet te hebben. En dat werd ten tijde van de algemene lockdown vorig jaar in 2020 nog maar eens pijnlijk duidelijk. Want wat als je je kind geen eigen laptop kunt aanbieden?

Wat als je onder de armoedegrens leeft en investeren in dergelijke technologische gadgets, die tot op de dag van vandaag als een vorm van luxe gezien worden, niet mogelijk is? Wat als je kind gepest wordt omdat hij/ zij niet de laatste nieuwe smartphone in handen heeft of er misschien gewoon nog geen heeft? Het legt de vinger althans op de pijnlijke wonde. Een wonde die ontstaat door sociale druk en het gevoel dat je er niet langer bij hoort als je niet in dergelijke apparaten kunt investeren.

Eventuele oplossing

Voor zij die het wat moeilijker hebben of om wat voor reden dan ook niet willen meegaan in het avontuur van de technologische gadgets, zou het bijvoorbeeld een idee kunnen zijn om tablets/computers te huren voor schoolwerkjes en/ of zakelijke aspecten.

Wil je er wel in investeren maar is het budget veeleer beperkt, dan loont het de moeite om uit te kijken naar leuke aanbiedingen en promoties. Bekijk alvast even de website technologieradar.nl waarop tal van leuke gadgets vermeld staan alsook factoren waarmee je rekening zou kunnen houden in de zoektocht om alsnog het prijskaartje min of meer te drukken.