De in Mill geboren (1994) en getogen Sjors van Hal opende eerder deze maand een speciaalbierwinkel in Arnhem. Onder de naam de Hoppenaar verkoopt hij aan de Beekstraat nu al ruim 600 verschillende biersoorten. En dat assortiment zal de komende tijd nog uitbreiden.

“Sinds een tijdje heb ik de bierapp Untappd. Daarmee kun je bijhouden welke biertjes je al op hebt en welke nog niet. Zo ben ik samen met vrienden steeds wat andere bieren gaan proberen.” In de app kunnen gebruikers punten geven voor de bieren die zij drinken en ook zien wat anderen van die bieren vinden. “Door deze bierwinkel te openen heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Zo kan ik de hele dag mensen vertellen welke bieren lekker zijn.”

Sjors streek in Arnhem neer omdat daar de markt nog open lag voor een dergelijke speciaalbierwinkel. “In Nijmegen zitten al 4 bierwinkels dus daar was geen ruimte en ook in Eindhoven zitten ook al verschillende winkels met speciaalbieren. Dan kom je al snel in Arnhem terecht. Hier was in de stad nog geen speciaalbierwinkel. Daarnaast vond ik Arnhem altijd al een mooie stad.” Sjors is de zoon van Marianne en Johan van Hal – van Kempen van Buitengewoon Cadeau in Mill. “Ik ben opgegroeid in de winkel, dus dat ik nu mijn eigen winkel heb is wel erg leuk.”

In de Hoppenaar is heel wat speciaalbier aanwezig. “Ik heb veel bekende speciaalbieren, maar ook minder bekende. Bieren die bijvoorbeeld uit Amerika komen en speciaal geïmporteerd worden. Soms betaal je wel 20,- euro voor een blikje; dat is bijzonder speciaalbier. Hier krijg ik dan zo veel reacties op van de echte bierliefhebbers dat ze snel zijn uitverkocht.” Maar ook zijn de goedkopere bieren in het assortiment opgenomen. “Sommigen willen een bierpakketje van bijvoorbeeld 15,- euro en ook dat is geen probleem.” Sjors vertelt dat hij geen webshop op zijn site heeft staan, maar als er mensen in de regio zijn die bieren willen bestellen, dan kan dat via mail of telefoon en brengt hij het mee.

Vooral onder jeugd is speciaalbier erg populair. “Dat komt ook vooral door die Untappd app. Je kunt zo bijhouden wat je lekker vindt. Ik heb in de winkel ook bij elk bier de score staan die men in de Untappd app aan de bieren geeft. Dat stellen klanten erg op prijs.” Sjors proeft veel, maar beslist niet alle bieren. “Nee, dat vragen klanten vaak. Maar er komen zo veel nieuwe bieren per week binnen. Als ik die allemaal zou proeven, zou ik alcoholist worden. Maar de echt speciale proef ik wel.”

Bekijk voor meer informatie ook www.hoppenaar.nl.

Beluister het hele interview met Sjors op de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via alle podcastkanalen zoals Spottify en Appel podcasts. Ook op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl is dit en zijn ook alle andere interviews uit dit radioprogramma terug te vinden.