Wij zijn Lise Geurts en Laura Barten. We zijn 11 jaar en wij zitten bij de Jeugdgemeenteraad van de gemeente Mill en Sint Hubert.

Ik, Laura ben een project begonnen dat gaat over afval. Eerst samen met Esmee en nu heb ik het verder uitgewerkt met Lise. Ons doel is om mensen bewuster te maken van zwerfafval. En om kinderen te laten meedenken hoe je dit kan oplossen. Daarom hebben we een prullenbakken oppimp wedstrijd georganiseerd voor de kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in onze gemeente.

De kinderen hebben een ontwerp gemaakt voor een sticker die op een prullenbak komt. Wij hebben samen met de wethouder voor elke school binnen onze gemeente een ontwerp gekozen uit de ingezonden tekeningen. Laura heeft van de tekeningen drukbestanden gemaakt zodat ze als stickers gedrukt konden worden. De 5 stickers hebben we met de winnaars van de ontwerpen op de prullenbakken geplakt. De kinderen mochten zelf de prullenbak uitkiezen.

De winnaars zijn:

  • De Schare Sint Hubert: Tijn Derks
  • Kameleon Mill: Sam Donkers
  • 'T Stekske Langenboom: Sanne Jans
  • Klimop Wilbertoord: Laura en Sophie
  • De Lens Mill: Rois Crooijmans

We hopen dat andere mensen en gemeenten dit voorbeeld volgen. Omdat de prullenbakken nu beter opvallen en er gezelliger uitzien. En dat hierdoor het zwerfafval nu voortaan in de prullenbak verdwijnt in plaats van ernaast!

Het was een superleuk en leerzaam project. Kijk maar eens in de gemeente of je er eentje ziet!

Groetjes Laura Barten en Lise Geurts