Minder inkomen vanwege de coronacrisis? Vraag tijdelijke ondersteuning voor noodzakelijke kosten aan!

Sinds april 2021 kunnen inwoners gebruikmaken van de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Deze ondersteuning is er voor mensen van wie hun inkomen lager is geworden als gevolg van de coronacrisis en die daardoor hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Inmiddels is besloten om de TONK te verlengen tot 1 oktober 2021. Ook is de regeling aangepast om meer mensen te kunnen helpen.

Regeling aangepast

Tegen de verwachting in, hebben maar weinig mensen een aanvraag gedaan voor de TONK. Dat is niet alleen in onze regio zo. Landelijk is dezelfde trend zichtbaar. Vanwege het lage aantal aanvragen hebben we de regeling met terugwerkende kracht aangepast. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De maximale tegemoetkoming is verhoogd van € 570,00 per maand naar € 1.000,00 per maand;
  • Wij gaan er vanuit dat u maximaal € 240,00 zelf aan woonkosten kunt betalen. Dit was € 430,00;
  • Niet alleen woonkosten, maar ook andere vaste lasten komen voor vergoeding in aanmerking. Denkt u aan telefoonabonnementen, verzekeringen etc.;
  • U moet nog wel bewijsstukken inleveren, maar die zijn beperkt in aantal. Deze bewijsstukken hebben wij nodig zodat wij uw financiële draagkracht kunnen beoordelen en overzicht hebben van de kosten die u moet maken.

Maatwerk mogelijk

De verwachting is dat de nieuwe beleidsregels in de meeste gevallen toereikend zullen zijn. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u minder dan € 240,00 aan woonkosten heeft, maar toch niet rond kunt komen, omdat u een laag inkomen heeft en een groot gezin. Of dat het bedrag van € 1.000,00 toch niet voldoende is omdat u hele hoge kosten heeft, die u niet zomaar kunt verlagen. In die gevallen is maatwerk mogelijk. Ook als uw inkomen inmiddels weer op peil is, maar in de periode vanaf januari 2021 wel lager was, kunt u TONK aanvragen.

Al eerder aangevraagd?

Heeft u wel al een aanvraag voor TONK ingediend op basis van de oude beleidsregels en is deze ook toegekend? Dan hoeft u niets te doen. Wij zullen uw aanvraag opnieuw beoordelen om te kijken of de hoogte van de tegemoetkoming aangepast moet worden. U krijgt hierover bericht, ook als het niet nodig is om de hoogte te wijzigen. Is uw aanvraag in het verleden afgewezen, omdat u niet voldeed aan de voorwaarden? Ook dan zullen wij uw aanvraag opnieuw beoordelen om te kijken of u op grond van de nieuwe regels wel in aanmerking komt.

Verlenging regeling tot 1 oktober 2021

De Tonk is verlengd tot 1 oktober 2021. Dat betekent dat u tot 1 oktober 2021 een aanvraag kunt doen. Deze aanvraag kan dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 worden toegekend.
Is er al TONK aan u toegekend, dan loopt deze waarschijnlijk op 1 juli 2021 af. Als u ook na 1 juli 2021 in aanmerking wil komen voor TONK, dan moet u een nieuwe aanvraag doen. U hoeft dan geen bewijsstukken meer in te leveren, behalve als uw inkomen of vaste lasten zijn gewijzigd.

Meer weten?

U vindt meer informatie over de TONK op de website van uw gemeente (www.cuijk.nl, www.grave.nl of www.gemeente-mill.nl). Typ in het zoekvenster TONK om gelijk naar de juiste informatie te gaan. Via de website kunt u de aanvraag starten met behulp van uw DigiD. Als u vragen heeft, dan kunt u deze stellen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.