Per 1 januari 2022 gaat zoals bekend de gemeente Mill en Sint Hubert op in de gemeente Land van Cuijk. Bestuursleden, vormgeving en redactie van De Neije Krant kregen in dat kader al regelmatig de vraag of De Neije Krant nu ook in een groter gebied gaat verschijnen. Antwoord is nee.

“Met De Neije Krant blijven we richten op Langenboom, Mill, Sint Hubert en Wilbertoord,” vertelt Corné Kremers. Hij is initiatiefnemer van De Neije Krant en sinds de start in december 2012 redacteur en acquisiteur. “Nu de gemeentegrenzen van ons verschijningsgebied per 1 januari verdwijnen hebben we hier wel overleg over gehad met het bestuur van de krant. We zouden bijvoorbeeld de grenzen van de parochie als verspreidingsgebied kunnen nemen, dan zou er Haps bij komen. Maar uit wat navraag blijkt Haps niet echt op ons gebied gericht te zijn qua boodschappen doen of verenigingsleven. Wanroij is wat dat betreft wellicht meer op onze huidige gemeente georiënteerd. Ook moeten er voldoende adverteerders in het extra gebied zitten om de kosten te bekostigen. Mogelijk gaan we daar later nog eens naar kijken, voorlopig blijven we na 1 januari uitsluitend verschijnen in de 4 dorpen die nu de gemeente Mill en Sint Hubert vormen.”

Echt lokale communicatie zal volgens Corné na de gemeentelijke herindeling nog belangrijker zijn zodat inwoners weten wat er leeft en speelt in de eigen kern. “Wij weten dat er behoefte is bij onze lezers aan het echte lokale nieuws van clubs en verenigingen. We krijgen veel positieve reacties op de interviews die we plaatsen met inwoners over hun werk en hobby’s maar ook de actie Weekboeket slaat al 13 seizoenen goed aan. Ik denk dat het mooier is om te lezen dat iemand uit onze huidige gemeente een Weekboeket krijgt en waarom, dan bijvoorbeeld iemand 20 kilometer verderop waarvan de kans kleiner is dat men die kent.” De Neije Krant plaatst nu elke week alle berichten die men ook van clubs en verenigingen krijgt. “Als we in een groter gebied zouden verschijnen dan moeten we ook daarvan de berichten plaatsen, dat worden dan meer pagina’s en meer kosten. Of we zouden de lat hoger moeten leggen rond de nieuwswaarde van wat we wel plaatsen. Dat willen we niet, dus houden we het op een echte lokale huis aan huiskrant voor Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord.”

Nu plaatst De Neije Krant wekelijks ook het gemeentenieuws. “Daar krijgen we een vergoeding voor van de gemeente Mill en Sint Hubert. Of we dit na 1 januari ook nog hebben weet ik nu nog niet. Er zal een aanbesteding komen later dit jaar. Maar een van de criteria is dat de krant waarin men het plaatst wekelijks in de hele gemeente Land van Cuijk moet verschijnen. Wij werken via LVCNieuws.nl samen met Grafisch Huis uit Boxmeer die lokale kranten heeft in de 4 andere gemeenten in het huidige Land van Cuijk. Maar losse lokale kranten maken is duurder dan 1 krant in een hogere oplage. Financieel zullen we dus niet kunnen concurreren met een dergelijke krant. Als de nieuwe gemeente alleen naar de prijs kijkt zullen we het gemeentenieuws dus krijt gaan raken.” Dat zou Kremers wel betreuren. “Niet alleen voor onze inkomsten, maar ik denk dat het voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk ook belangrijk is om alle inwoners goed te blijven bereiken en betrokken te houden. Ik ben er van overtuigd dat lokale kranten met het echte lokale nieuws daar het meest geschiktste medium voor zijn.”