Muziek is een belangrijke factor in het leven van bijzonder veel mensen. Je hoeft er zelfs geen muzikant of artiest voor te zijn; ook heel wat “leken” kunnen er heel veel voldoening uit halen. Zo is muziek aanwezig in alle uithoeken van de wereld waar het gebruikt wordt in verschillende situaties. Of je nu blij, triest, boos of teleurgesteld bent - er is altijd wel plaats voor muziek! Juist daarom wordt het ook als één van de meeste krachtige mediums gezien en bijgevolg ingezet om bijvoorbeeld geld voor het goede doel in te zamelen.

Muziek als universele factor!

Net zoals liefde kan ook muziek beschouwd worden als een allesomvattende universele factor. Het is aanwezig in alle uithoeken van de wereld en beschikbaar voor iedereen ongeacht de leeftijd, de seksuele voorkeur, het ras of geslacht. Muziek is universeel en daardoor één van de belangrijkste bronnen om iets gedaan te krijgen. Zo wordt muziek meer dan ooit ingezet voor het goede doel. Herinner je je nog het wereldlied dat ontstond naar aanleiding van de allesverwoestende Tsunami in Thailand in 2004? Diverse artiesten - ongeacht hun geaardheid, geslacht, leeftijd of seksuele voorkeur - in binnen- en buitenland sloegen de handen in elkaar en probeerden - met behulp van muziek - geld in het laatje te brengen voor de slachtoffers van eerder genoemde natuurramp.

In een mum van tijd werd een recordbedrag bij elkaar gesprokkeld ter ondersteuning van de wederopbouw in Thailand. En sinds dat moment is muziek meer dan eens de sleutel geweest tot succes. Denk maar aan diverse kankerbenefiets en andere evenementen voor het goede doel waarbij muziek en artiesten werden aangewend om geld in te zamelen. Muziek is misschien wel het krachtigste wapen op aarde - naast liefde uiteraard. Laten we er dus zo goed mogelijk mee omspringen!

Instrumentaal of zang?

Wanneer muziek wordt aangewend als ondersteuning van een goed doel, dan maakt het eigenlijk weinig uit in welke vorm dit wordt aangeboden. Zo zijn er velen die alvast kunnen genieten van een prachtig - al dan niet zelf in elkaar gestoken - stukje instrumentale begeleiding. Daarbij valt de keuze voornamelijk op de klassieke of digitale piano al dan niet in combinatie met andere pure muziekinstrumenten zoals de gitaar en/ of viool.

Echter is gebleken dat de combinatie van muziekinstrumenten met zang het beste lijkt te werken. Het biedt net dat beetje meer cachet waar heel wat luisteraars vandaag de dag naar op zoek lijken. En indien het dan nog eens kan in combinatie met echte BN’ers of BV’ers - Bekende Nederlanders versus Bekende Vlamingen - dan lijkt het hek helemaal van de dam! Niet alleen een muzikale maar vooral ook commerciële en belangrijke economische zet!

De aanwezigheid van bekende artiesten

Dat muziek heel wat deuren lijkt te openen - en bijgevolg vaak ter ondersteuning biedt van een goed doel - hoeft alvast niet langer meer te verwonderen. Muziek is een universeel wapen dat werkelijk door iedereen kan worden geïnterpreteerd en begrepen waardoor het zorgt voor een vorm van verbondenheid en samenhorigheidsgevoel.

En wanneer muziek ook effectief geld moet opbrengen, wordt niet alleen het samenhorigheidsgevoel aangesproken maar ook de factor “bekendheid”. Zo zal een bekende artiest op de affiche altijd meer volk aantrekken dan de fanfare van de plaatselijke harmonie, hoe oneerlijk de concurrentie soms ook. En daar lijken velen toch wel van te profiteren.

Een benefiet voor het kinderkankerfonds met Beyoncé in de hoofdrol zal wellicht meer geld opleveren dan een eenzelfde benefiet georganiseerd door de plaatselijke school. Neem nu het voorbeeld van hierboven met de tsunami in Thailand waarbij bekende artiesten hun schouders hebben gezet om geld in te zamelen en te doneren. Kortom, muziek is een belangrijke factor in de ondersteuning van eender welk doel, maar bekendheid is dat zeker eveneens!