Foto: Cockie Kremers

Regelmatig is de schaapskudde van Joke en Wim Jans uit Zeeland in onze gemeente te zien. Ze hebben 4 kuddes die als natuurlijke grazers voor verschillende gemeenten in onze regio werken. “Wij werken met Kempische heideschapen,” vertelt Wim Jans. “Er zijn wel honderd verschillende rassen schapen, deze kun je verdelen in de boerenschapen en de heideschapen. Deze Kempische heideschapen zijn zeer geschikt om natuurterreinen te begrazen.”

Het begon voor Joke en Wim allemaal met 1 bordercollie. “Wij hadden vroeger melkkoeien en varkens. Bordercollie Laika hebben we toen gekocht om de melkkoeien op te halen uit de wei en naar de melkstal te brengen. In de loop der jaren zijn we omgeschakeld van koeien en varkens naar schapen om natuurterreinen te begrazen. We hebben nu 4 kuddes van elk ongeveer 250 schapen. Met een kudde van dat aantal schapen is 1 herder fulltime per week aan het werk.”

De schaapskudde in de gemeente Mill werkt ook in de gemeente Landerd en in een deel van de gemeente Oss. “Dit zijn projecten die allemaal op loopafstand liggen, we trekken dus met de kudde van de ene naar de andere locatie.” Een andere kudde loopt in de gemeente Boxmeer en twee overige kuddes begrazen in opdracht van AA en de Maas diverse dijken. “Vorige week hebben we de kudde in Mill bij de Nieuwenhof opgehaald en wandelden we hier naar Landgoed het Nabbegat in Zeeland. Dat is 10 tot 12 kilometer en dat wil zeggen dat we 2,5 tot 3 uur wandelen.” Bij dit soort wandelingen loopt een herder met bordercollie voorop en ook achter de kudde is er nog een herder met een hond. “Soms rijden we ook nog met een auto achter de kudde, dat om andere auto’s op afstand te houden van de schaapskudde.”

Het verplaatsen van een schaapskudde trekt vaak heel wat bekijks. Vooral het drijven van de schapen door de hond is mooi om te zien. Wim legt uit hoe dat werkt: “Het is 80% aanleg van de bordercollie en voor een klein deel leren we het de honden aan, zodat het op de juiste manier gaat.”

Beluister het hele interview met Wim Jans van de schaapskudde via de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via o.a. Spotify, Apple podcasts of www.het12uurtje.nl.