Zondag 15 augustus jl. werd de Mariaviering in onze parochiekerk in Mill gehouden en opgeluisterd met de zegening van de Kruudwis. Voor velen een onbekend gebeuren.

Het betreft hier een oud gebruik binnen de katholieke kerk wat in Limburg nog op vele plaatsen traditie is. Wij hebben dit in het verleden meerdere malen mee mogen beleven in Neer en Heijthuizen.

Nu het oogstdankfeest in onze regio ook niet meer wordt gevierd leek het ons een mooie gelegenheid om onze kerkgemeenschap mee te nemen in de dankgave aan Maria door de Kruudwis aan te bieden.

De Kruudwis wordt samengesteld uit verschillende kruiden en vruchten die de aarde voortbrengt. Uitgangspunt het volmaakte getal 7. De variatie is vrij maar de Kruudwis dient minimaal te bestaan uit 7 onderdelen te weten; 2 kruiden die onheil weren; 2 geneeskrachtige kruiden; 2 graanvruchten en gecompleteerd wordt met een walnotenblad (heeft altijd 7 blaadjes).

Pastoor van de Meijden en Marietje van den Elzen gingen vol mee in het voorstel en alles werkte die dag mee, zelfs het weer! Op de Acaciahof werd nadien de Kruudwis door pastoor van de Meijden nog eens tegen de geschiedenis gehouden en de dank aan Maria uitgesproken.

Warm was het onthaal op de Acaciahof door vrijwilligers van de stichting en ook de muzikale opluistering verdiend een pluim. Dit alles daarna met een kopje koffie en een gezellig samenzijn.

Kortom een zeer geslaagde Mariaviering die wat ons betreft volgend jaar weer op 15 augustus haar vervolg gaat krijgen.

Annie en Jan van de Wiel