Van 14 september tot 10 november staat er iets bijzonders te gebeuren in Wilbertoord: onze eigen burgers met dementie in beeld bij de Wilg.

Eind 2019 was Myllesweerd ‘gastheer’ voor de reizende expositie ‘MIST’ van Tineke Reijbroek uit Uden met medewerking van Dorris Duurland (fotografie). Deze expositie toont portretten die partners van jonge mensen met dementie in beeld brengt. Vijftien sprekende portretten. Maar u kon ook kennismaken met burgers met dementie uit de dorpen van onze gemeente Mill & Sint Hubert, vereeuwigt op een foto. Hun foto, symbool voor de ziekte die hun leven en dat van hun omgeving is gaan beheersen en waar wij allemaal mee om moeten (leren) gaan, ‘1 van ons’.
Onze eigen burgers in beeld

Tijdens de genoemde expositie in de Wilg wordt er bijzondere aandacht gevraagd voor onze eigen burgers met dementie. Mensen zoals u en ik die getroffen worden door deze ziekte. Mensen die de aandacht blijven vragen omdat hun leven niet ophoudt. Mensen die onderdeel blijven van onze maatschappij, lid willen blijven van onze vereniging en die wij ontmoeten in de supermarkt. Mensen die zoekende zijn naar her- en erkenning, naar een ondersteunende hand of meebewegende hulp.

Bijzondere ontmoetingen

Rens Hubers, hobby-fotograaf en inwoner van Mill, werd in de zomer van 2019 tijdens het fotograferen toegelaten in de persoonlijke wereld van 11 burgers met dementie uit de dorpen van onze gemeente. Mocht hij hun openheid en kwetsbaarheid ervaren. “Het waren heel plezierige en ontspannen ontmoetingen. Vaak met een of meerdere van hun dierbaren, mantelzorgers, ervaringsdeskundigen die hun ondersteunen. Beelden van gewone unieke mensen, zoals iedere burger in onze mooie gemeenschap. Mensen die in hun dagelijks leven liefdevol omringd worden door mensen die er voor hen zijn, elke dag weer”, aldus Rens.

Het eindresultaat mag er wezen. Herman Peters, collega hobby-fotograaf, heeft geheel belangeloos alle geselecteerde foto’s voor deze expositie ingelijst.

In de tussenliggende periode hebben diverse mensen die toen op de foto gezet zijn, en hun medewerking hebben verleend, het leven los moeten laten. In goed overleg is toen met hun besproken om ook na dit afscheid hun portretten te mogen gebruiken om aandacht te vragen voor deze ziekte. Daar is de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Mill & Sint Hubert hun zeer dankbaar voor. Samen met de omgeving van deze burgers werken wij aan een maatschappij waarin de mens met dementie er mag zijn als onderdeel van het dagelijks leven. Stichting ’t Verzetje, met hun ontmoetingspunt in de Wilg, is erg betrokken en draagt de senioren van Wilbertoord een warm hart toe. Zij nodigen iedereen dan ook van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn of op een later moment de expositie te komen bewonderen.

De expositie is dagelijks te bezoeken tijdens de openingstijden van de Wilg.

Dementie vriendelijke gemeenschap Mill en Sint-Hubert

De expositie is een initiatief van de werkgroep Dementie Vriendelijke gemeenschap Mill en Sint-Hubert. In deze gastvrije gemeente worden de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor onze medeburgers met de ziekte dementie en hun directe omgeving. Wij streven naar positieve beeldvorming en acceptatie van deze medeburgers.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..