De gemeente Mill en Sint Hubert neemt in de Week van de Veiligheid (11 tot en met 17 oktober) deel aan de landelijke inleveractie steekwapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. In de periode voorafgaand aan de inleverweek start de gemeente een campagne om hun bewust te maken van de risico’s van wapenbezit.

Zorgelijke ontwikkeling

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Antoine Walraven. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we bovendien ons dorp weer een stukje veiliger.”

Straffeloos inleveren

Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens straffeloos worden ingeleverd bij de politiebureaus in Cuijk (Spinding 1) en Uden (Udenseweg 1). Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Informatie

De school en het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen met jongeren het gesprek aangaan over de risico’s van wapenbezit. Voor de ouders is een gespreksleidraad ontwikkeld. Ook het jongerenwerk kan daarvan gebruik maken. Scholen kunnen tijdens de campagneperiode een leskaart gebruiken om wapenbezit met de leerlingen te bespreken. Scholen en jongerenwerkers kunnen de jongeren ook stimuleren rapvideo’s te maken waarin ze het belang van een wapenvrije samenleving uitdragen. Het ministerie onderzoekt in samenspraak met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) of die video’s geplaatst kunnen worden bij de digitale landkaart op de site van het CCV. Op deze digitale landkaart staat niet alleen welke gemeenten deelnemen aan de inleveractie, maar ook waar - onder vermelding van adres en openingstijden - de inleverpunten zijn. De leskaart jongeren en wapenbezit en de gespreksleidraad voor ouders zijn beschikbaar op www.hetccv.nl. Daarop zijn ook feiten en cijfers te vinden over wapenbezit en jongeren, veel gestelde vragen daarover en een overzichtskaart met de verschillende typen wapens.