De steile breukrand van de Grave breuk is duidelijk zichtbaar en kennen wij als de Graafseweg.

De aankomende maanden staan bij de Valkhoeve, Bezoekerscentrum de Kuilen (Valkweg 11 Mill) in het teken van het Geopark Peelhorst en Maasvallei in oprichting. Er wordt een tweetal lezingen georganiseerd (27 september en 15 november). Ook wordt tijdens de 1e lezing een tentoonstelling gericht op de Noordelijke Peelhorst geopend én is er een fietstocht met gids langs de Kuilen en door de Verborgen Raamvallei op 3 oktober. Op Maandag 27 september om 19:30 uur zal deze reeks geopend worden door wethouder Jos van den Boogaart.

Het gebied van de Peelhorst en Maasvallei waarvan de Horst van Mill onderdeel is, is uniek. Bewegingen in de aardkorst hebben geleid tot een breukenstelsel in de bodem, dat tot op de dag van vandaag actief is en waar de bewegingen van de ondergrond in het landschap zichtbaar haar sporen heeft achtergelaten. Het Geopark Peelhorst en Maasvallei omvat het hele gebied dat gerekend kan worden tot de invloedsfeer van de Peelrandbreuk.

In mei 2016 hebben meerdere gemeenten, waterschap AA en Maas, provincie Noord Brabant het initiatief genomen om te komen tot een Geopark met als stip op de horizon het verkrijgen van de UNESCO status als Geopark. Doel is om het verhaal te vertellen van de geologie en de ontstaansgeschiedenis van het unieke landschap zoals dat nog tot op de dag van vandaag zichtbaar is, ook in de Gemeente Mill en Sint Hubert.

De eerste lezing zal gehouden worden op maandag 27 september (aanvang 19:30 start lezing 20:00) door dhr Jan Nillesen, lid van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, IVN en werkgroep Geologie en Landschap. Zijn lezing ‘Mill tussen Peel en Pradolina. Een culturele biografie van Mylle, een nederzetting op de Peelrandrug’, betreft een landschap biografische en historisch visie op Mill. De lezing geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het landschap in de omgeving van Mill, de tektoniek, de rol van de Maas en de vestiging van de eerste mensen op de Peelrandrug. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen.

De tentoonstelling; De Horst van Mill, Relief in het landschap is gratis te bezoeken bij de Valkhoeve van 27 september tot 1 december. Tevens bent u van harte uitgenodigd om op 3 oktober om 10:00 uur mee te doen aan de fietstocht over de Horst van Mill naar de Verborgen Raamvallei onder leiding van Carolien Geurts van Kessel en Rob Vloet, beide lid van Heemkunde Mill en Ontdek Mill.

Meer informatie of opgave voor de fietstocht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0486-431224 De Valkhoeve Mill / Bezoekerscentrum de Kuilen, Valkweg 11, 5451 PX Mill.