Op 21 september was het Wereld Alzheimer Dag 2021. Een dag waarop we stil stonden bij de vele gezichten van dementie. Ik hoef het u vast niet te vertellen, maar het aantal mensen met dementie neemt in rap tempo toe.

Het zijn niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jonge mensen die met dementie te maken krijgen. Ook binnen onze gemeente. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende 30 jaar meer dan verdubbelt. Een prognose toont dat het aantal mensen met dementie binnen de gemeente Mill en Sint Hubert zal toenemen van 200 naar ongeveer 420 in 2050. Daarom is het van belang dat er aandacht besteed wordt aan dementie. Want zoals u mogelijk weet is dementie een heftige ziekte met heftige gevolgen. Dementie doet iets met je als mens. Het tast je zelfstandigheid aan en je dagelijks functioneren. Het is alsof je een berg afrolt en niet meer kunt stoppen totdat je de bodem bereikt hebt, en dat onder toeziend oog van je familie, vrienden en kennissen.

Zelf heb ik ervaren dat mijn opa de ziekte dementie had. Hij woonde in een verpleeghuis. Hij herkende niemand meer, behalve mijn jongste broer. Als opa hem zag werd hij altijd vrolijk. “Jij wordt later pastoor’’, zei hij dan tegen hem. Dit heeft op mij als kind veel indruk gemaakt en is mij altijd blij gebleven.

Omdat het mij raakt, u raakt en vele anderen, zetten wij ons als gemeente in om een zo dementievriendelijk mogelijk klimaat te bewerkstelligen binnen de gemeente. Dit doen wij samen met een groep actieve vrijwilligers en professionals die samenkomen onder de noemer Dementievriendelijke gemeenschap Mill (DVG Mill). Zij zetten zich in om aandacht te vragen voor dementie, het taboe rondom dementie te verbreken en om activiteiten op te zetten die zich op dementie richten. Als gemeente proberen wij de verschillende initiatieven te ondersteunen en zijn wij onderdeel van de werkgroep. Maar ook intern werken we hard aan het creëren van een veilig leefklimaat. Zo wordt er tijdens huisbezoeken bespreekbaar gemaakt welke cursussen er zijn aangeboden door Steunpunt mantelzorg. Daarnaast bespreken collega’s praktische onderwerpen zoals de tekenbevoegdheid van een dementerende.

Verder zorgen we samen met verschillende dagbestedingen dat er voldoende plaats is. Leuk om te vertellen is dat er laatst nog een dagbesteding is geopend voor jong-dementerenden bij zorgboerderij de Horst. Voor deze groep was het namelijk lastig om een goede dagbesteding te vinden tussen leeftijdgenoten.

Eveneens werken wij veel samen met verschillende professionals. Te denken aan ouderenverpleegkundigen, cliëntondersteuners/ouderen adviseurs, huishoudelijke hulp en bijvoorbeeld ergotherapeuten die adviseren over de mogelijkheden van verschillende vervoersvoorzieningen (regiotaxi, scootmobiel of driewielfiets). We proberen samen met onze partners zoveel mogelijk in de maatwerkbehoefte te voorzien. We hebben namelijk niet met nummers, maar met mensen te maken.

Al met al gebeurd er dus al veel in onze gemeente om een zo dementievriendelijke gemeente tot stand te brengen. Echter, dit kunnen we alleen met uw hulp. Een stukje bewustwording en signalering is belangrijk. Des te breder we dit insteken, des te meer kennis er is over de ziekte en hulp er aangeboden kan worden aan dementeren. Hopelijk kunt u ook uw steentje hieraan bijdragen.

Wethouder Erik van Daal
Gemeente Mill en Sint Anthonis

Voor meer informatie kunt u mailen naar DVG Mill (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Of kijken op:
https://www.alzheimer-nederland.nl/
https://www.50plusmill.nl/
https://www.gemeente-mill.nl/wet-maatschappelijke-ondersteuning-wmo