Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

De herfst is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De komende weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Deze week: de wadi.

Wadi

‘Wadi’ is een Arabisch woord voor rivierdal. Een wadi als infiltratievoorziening heeft ook wat weg van een rivierdal. Het is een lager gelegen gebied dat zo nu en dan onder water komt te staan. Door uw achtertuin stroomt hoogstwaarschijnlijk geen rivier, maar als u afkoppelt ontstaat er bij regenval wel een tijdelijke stroom water die ergens naar toe moet kunnen. Deze stroom leidt u, bijvoorbeeld via een gootje, naar een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het water de grond in kan zakken: de wadi.

Een wadi kan een lager gelegen gazon zijn, maar ook een brede kuil of een greppel die aantrekkelijk is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn bijvoorbeeld oeverplanten en diverse grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen heel mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Daarnaast fungeert het als een buffer bij zware regenbuien en gaat het verdroging van uw grond tegen. Door uw tuin nu hiermee al winterklaar te maken, heeft u straks in het voorjaar een schitterende bloeiende wadi in uw tuin.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Kijk dan op de website van uw gemeente of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies.

Gemeente Mill en Sint Hubert
www.gemeente-mill.nl/afkoppelen
Tel. 0485-460300