De tijd staat niet stil en werkelijk alles evolueert van wetenschap en techniek tot informatica en dergelijke meer. Zo lijkt het dat steeds meer gebruikers opteren voor de voordelen van een infrarood verwarming. Maar wat is dat precies en welke mogelijkheden biedt een dergelijk apparaat? Geen nood want wij zoeken het maar al te graag even voor jou uit. En indien je nadien nog meer informatie wenst te krijgen in verband met infrarood verwarmingen dan kun je altijd nog de bijbehorende webpagina even raadplegen.

De tijd staat niet stil

Dat werkelijk alles evolueert hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn. Zo is niet alleen de (medische) wetenschap er de laatste jaren bijzonder hard op vooruit gegaan maar kent ook de informaticasector enkele belangrijke doorstroom pijlers. Zo was 2020 bijvoorbeeld hét jaar van de elektrische wagen en werden er ondertussen nieuwe tablets, smartphones, laptops en verwarmingssystemen gecreëerd. En vooral over dit laatste willen wij het momenteel even hebben.

Zo werden de laatste jaren heel wat nieuwe verwarmingssystemen ontwikkeld waarbij de exemplaren op infrarood misschien wel tot de meest baanbrekende behoren. Zo lijken steeds meer klanten op zoek te gaan naar een kwalitatieve en krachtige infrarood verwarming om de badkamer en/ of keuken gezellig warm te krijgen.

Wat is een infrarood verwarming?

Maar wat is infrarood verwarming nu precies en op welke vlakken is het zo verschillend - al dan niet voordelig - ten opzichte van de huidige klassieke verwarmingssystemen? Zoals de naam doet vermoeden, zullen infrarood verwarmingen werken op basis van infrarode stralingen. Een dergelijke stralingswarmte - die in tegenstelling tot de zon allesbehalve schadelijk is voor de huid - wordt vervolgens afgegeven aan de ruimte waardoor deze geleidelijk aan gaat opwarmen.

In tegenstelling tot heel wat andere verwarmingssystemen zoals een kachel of radiator, blijkt infrarood verwarming wel degelijk een heel pak zuiniger te zijn. Daarnaast warmen dergelijke verwarmingssystemen behoorlijk snel op waardoor de badkamer, slaapkamer en/ of keuken in een mum van tijd aangenaam warm aanvoelen. Bovendien kunnen infrarood verwarmingen zowel buiten- als binnenshuis gebruikt worden. Zo bestaan er vandaag de dag heel wat terrasverwarmers die fungeren op basis van een dergelijk type stralingswarmte. Echter, dien je er wel rekening mee te houden dat de aanschafprijs hoger ligt dan het gemiddelde en dergelijke verwarmingssystemen niet echt bedoeld zijn om extreem grote oppervlakken te verwarmen.

Vermogen en uiteindelijke verwarmingscapaciteit

Bij de aankoop van een eender welk verwarmingssysteem - en dus ook bij de infrarood exemplaren - is het minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van het vermogen, de uiteindelijke verwarmingscapaciteit en de mogelijke verbruikskosten. Zo zal het vermogen de kracht van het apparaat gaan bepalen en bijgevolg ook de mate waarin de infrarood verwarming gebruiksklaar staat en de snelheid waarmee de ruimte wordt verwarmd. Hoe hoger het vermogen - dat overigens steevast in Watt wordt uitgedrukt - hoe hoger de kracht en het wattage. Zo zal een infrarood verwarming met een vermogen van 2000 à 2500 Watt de ruimte sneller weten aan te pakken dan een gelijkaardig exemplaar met een beperkter vermogen tot maximaal 1000 Watt.

Bedenk daarnaast ook even hoe het zit met de aanwezigheid van eventuele warmte- en/of snelheidsstanden. Wil je een relatief grote oppervlakte kunnen verwarmen, dan is de keuze voor een infrarood verwarming met een hoger wattage en meerdere warmtestanden alvast niet verkeerd.

Dit alles brengt ons uiteindelijk dan ook tot de totale verbruikskosten. Zoals reeds eerder vermeld, is een infrarood verwarming over het algemeen een pak energiezuiniger dan eender welk ander klassiek verwarmingssysteem zoals bijvoorbeeld een kachel of radiatorpaneel. Maar het spreekt voor zich dat dit alles beïnvloed kan worden door bepaalde - al dan niet externe - factoren gaande van de kost die door de desbetreffende energiemaatschappij wordt aangerekend tot de frequentie waarmee het apparaat gebruikt wordt.