Voor de openingstijden van d’n Inloop: neem hierover contact op met Langenboom Zorg Centraal of de Wis. De Computerinloop gaat tot nader bericht niet door.

Onbekend maakt onbemind, dat weten we allemaal. Dat onbekendheid ook onbegrip kweekt beseffen we ook. We zien dat bij de aanwezigheid van mensen uit andere culturen met andere gebruiken en taal. Ook in onze kleine gemeenschappen en dorpen wonen mensen uit de hele wereld. Het vreemde is dat, als we in het buitenland zijn we zo trots zijn op ons aanpassingsvermogen en taalbeheersing, eventueel aangevuld met het gebruik van moderne middelen zoals vertaalapps op onze smartphones. Waarom gebruiken we die app niet in ons dorp?
Wil je dus communiceren met je buurman/vrouw over de taalgrenzen heen? Er zijn diverse gratis apps of te koop maar de beste is Google Translate. Installeer die op je telefoon of laat het voor je doen.
Als je de app opent zie je bovenin de taalinstelling. Links stel je in op Nederlands en rechts kies je uit een veelheid van talen, van Afrikaans tot Zweeds, de taal van je buur. Als je nu op het ‘Gesprek’-symbool tikt kun je in goed Nederlands een tekst inspreken. Maak niet te lange zinnen. Als je ingesproken hebt verschijnt in een apart veldje de vertaalde tekst en hoort je buur wat je zei, vertaald in zijn/haar taal. (het geluidsvolume op maximum stellen) Als de buur nu een antwoord wil geven tik je op het microfoonsymbool bij zijn/haar taal en hoor je, als hij/zij uitgesproken is het antwoord, vertaald in Nederlands. Het is even oefenen, maar geloof me, heel snel gaat het makkelijk en verdwijnen onbegrip en onbekendheid. Ook gedrukte teksten kun je met de app vertalen naar de taal van je keuze. We zijn taalvaardig, dankzij Google Translate!

Vooralsnog gaat de donderdagmiddag-ComputerInloop dus niet door. Héb je corona: beterschap. Heb je het niet: zorg dat jezelf en anderen gezond blijven.