Het terugblik-fotoboek Houdoe Mill en Sint Hubert ligt sinds maandag in de winkel. Het is voor 24,95 euro te koop bij Primera Schipperheijn aan de Schoolstraat 39 in Mill. René Megens werkte als schrijver mee aan deze uitgave.

Was dat even een toffe binnenkomer bij MHV’81. In Mill maakte ik mijn debuut als handbal-verslaggever van de Gelderlander in 2007, een jaar waarin ik enorm te kampen had met een rughernia. Kort na die entree hoorde ik van een collega dat iemand van de handbalclub hem had gevraagd: ‘is die nieuwe verslaggever soms door een trein overreden? Hij loopt zo moeilijk.’

Humor is niet ver weg in het Millse. Zeker niet als Patrick Weren in de buurt is. Zie hem staan op een geinige foto, de guitig kijkende pseudo-burgemeester. Het is een plaat uit Houdoe Mill en Sint Hubert. Dit fotoboek is verschenen ter gelegenheid van de komende fusie van vijf gemeenten tot het Land van Cuijk. Het is een terugblik op de laatste 35 jaar van Mill en Sint Hubert, aan de hand van foto’s van Ed van Alem. Als freelancer was de fotograaf uit Oeffelt sinds 1986, bij wijze van spreken dag en nacht, op pad voor dagblad de Gelderlander om kleine voorvallen en grote momenten vast te leggen.

Talloze foto’s heeft hij geschoten. Tienduizenden dongen er naar een plek in het boek. Na een preselectie, waarin veel potentiële plaatjes moesten worden geskipt, stelde Geurt Franzen het boek samen. De uitgever uit Boxmeer is de initiator van een project met vijf boeken over de fusiegemeenten. In Houdoe Mill en Sint Hubert zijn 462 foto’s terecht gekomen. Ze zijn verdeeld over acht thema’s. Die worden ingeleid door een essay.

Het eerste hoofdstuk biedt een overzicht van bouw- en sloopactiviteiten. Myllesweerd toont aan waarin een klein dorp groot kan zijn. In hoofdstuk 2 (‘Handen uit de mouwen’) duiken Fitlands Maarten van Kempen, juwelier Geer Verlinden en de Grootste Leugenaar van Mill op. ‘We pikken het niet!’ is de naam van hoofdstuk 3. Burgers protesteren bijvoorbeeld tegen onveilige en overlast zorgende wegen. Het zal niet verbazen dat inwoners van Sint Hubert hier van zich doen spreken. Verreweg de meeste foto’s biedt het stuk over spelen, ontspannen, zorgen en ontmoeten.

Focuspunten: de omvang van migranten, de zeskamp, carnaval, Mill in the Park en de zorg voor de minder bedeelde medemens. Branden, varkenspest, een overval en andere minder fraaie zaken komen aan bod in hoofdstuk 5. Daarna is het de beurt aan de sport. Er is aandacht voor familieclub MHV’81, motorcrosser George Strik en Juliana Mill-PSV. Met een verhaal over De Kuilen (‘bron van vermaak en gesteggel’) opent het gedeelte over natuur en milieu. Het slothoofdstuk staat in het teken van het schone en het hogere. Met foto’s van pater Konings, Wim van Schayik en de Eight Ball Boppers.

Saamhorigheid, verbondenheid en gezelligheid zijn belangrijke onderdelen van het leven in Mill en Sint Hubert. En de bereidheid om de samenstellers van het boek te helpen was groot. Onder meer bij bezige bij Bert Verweijen, die in verschillende gedaanten zijn opwachting maakt in het boek. En het waren Cockie Kremers en Toon Willems die het vaakst met hun expertise en/of archief de helpende hand aan reikten.

Voor inwoners die geboren en getogen zijn in de gemeente is dit boek een sentimental journey, met veel oja-dat-is-waar-ook-momenten. Voor mensen met een minder vaste band met Mill en Sint Hubert geeft dit fotoalbum een inkijkje in de geschiedenis van vier dorpen. Als deze uitgave iets duidelijk maakt, dan is het volgens mij dat Langenboom, Mill, Sint Hubert en Wilbertoord samen hebben gestaan voor een vitale gemeente waar van alles is gebeurd.