Dat gastouders Ansjerie van Duren en Jacqueline Meijer van gastouderbureau Roos peuters op speelse, creatieve en bijzondere manieren de seizoenen van het jaar laten ervaren, is helaas nog niet bij alle ouders bekend. Doordat zij jonge kinderen de wereld om hen heen met al hun zintuigen laten ervaren en een rijke, wisselende en uitdagende omgeving voor hen te creëren, groeien de peuters in hun ontwikkeling. Daardoor kunnen ze goed voorbereid instromen op de basisschool. De komende periode mogen weer enkele van ‘hun' peuters naar school. Er komen dus weer plekjes vrij voor nieuwe peuters.

In de afgelopen weken is er door hen weer volop aandacht besteed aan het seizoen ‘herfst'. Ansjerie en Jacqueline vinden het belangrijk dat ‘hun' peuters elk seizoen weer op alle mogelijke manieren ervaren: zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

Sinds 2 weken zien de peuters bijvoorbeeld de door hen verzorgde sporen van paddenstoelen (champignons) een beetje groeien. Met deze paddenstoelenoogst, de appeloogst (zelf geplukt in de tuin), maisoogst en pompoenoogst worden lekkere hapjes gemaakt en geproefd. Daarnaast hebben ze herfst-knutselwerkjes gemaakt, waarin verschillende technieken de fijne motoriek en concentratie van de peuters ontwikkelen. En er wordt gedanst als een boom: “de boom staat stil” van Dirk Scheele. De kinderen bewegen als de dieren uit het herfstbos en ze proberen om niet op de draden van een levensgroot spinnenweb te stappen (anders komt de spin je pakken). Echte herfstactiviteiten om de grove motoriek te ontwikkelen. Natuurlijk is er ook volop aandacht voor het voorlezen van prentenboeken over de herfst en zingen van herfstliedjes.

Op een ochtend stonden er in het speciaal ingerichte herfstlokaal allemaal voetstappen: hele grote en hele kleine! Ze liepen langs de boom, de grote paddenstoel en het spinnenweb. Wie zou die voetstappen hebben achtergelaten? De peuters gingen op ontdekkingstocht: de grote voetstappen kwamen uit bij de laarzen van een reus en de kleine voetstappen kwamen van een kabouter. Er werd daarna spontaan gemeten in het lokaal: wat was groot en wat was klein? De kabouter nodigde de peuters uit om de herfst in zijn bos te komen ervaren, want daar kan je de herfst natuurlijk nog beter ervaren dan in het lokaal!

In het kabouterbos zochten de peuters naar alle kaboutervriendjes. Waar hadden ze zich verstopt? Elke kabouter had een opdracht. Eerst kregen de peuters zelf een mooie kaboutermuts op. Voor een kabouter vingen de kinderen wind in een zakje. De wind die de bladeren van de boom had gewaaid had een mooi bladerdeken op de grond gemaakt. De peuters zochten allerlei kleuren bladeren, bliezen ze van hun handen af en lieten het bladeren regenen. Onder de bladeren ontdekten de peuters allerlei diertjes. De reacties van de peuters liepen ver uiteen. Daar waar de regenworm bij de dappere peuters over hun hand mocht kruipen, keken de andere peuters liever van een afstand toe. Ansjerie en Jacqueline wonnen bij enkele angstige peuters toch het vertrouwen, waardoor bijna iedereen dichtbij durfde te komen. Ook bekeken ze welke bomen groot en dik waren en welke bomen juist dun en klein waren. De stam van de boom voelde heel ruw, maar het mos op de stam voelde juist heel lekker zacht! Bij de laatste kabouter vonden de peuters ook paddenstoelen. Met spiegeltjes van de kabouter bekeken ze de onderkant van de paddenstoel. Bij enkele paddenstoelen had de eekhoorn er een lekker hapje uit genomen. Wat een prachtige ochtend in het mooie herfstbos van de kabouters!

Voor meer informatie over deze activiteit of alle andere leuke activiteiten van de peutergroepjes, kunt u contact opnemen met Ansjerie van Duren (06-20827486) of Jacqueline Meijer (06-13496724).