Mijn naam is Ad Berends, geboren in 1948, gemeente Mill & Sint Hubert. Ik ben kandidaat raadslid namens sociaal Liberaal LVC.

Ik sta, denk ik, wel bekend om mijn directheid. Vaak ben ik recht voor de raap, maar altijd met argumenten. Mensen helpen; daar ben ik heel vasthoudend in, met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Ik houd van duidelijkheid en géén mooie of vervelende spelletjes. Beleid mag nooit zo ingewikkeld zijn dat niemand de uitvoering nog begrijpt of dat het niet meer ten dienste staat van ons als inwoners.
Vaak zijn velen het eens over de problemen, nu nog over de oplossingen!
“Ik wil me in blieve zette vúr de inwoners van onze kerkdurpen. Ik heb altied midden tusse de minse gestoan, mé de poten in de klei. Nog steeds trouwes en dá vien ik heel bijzonder um te mugge doen.”

Veel ervaringen heb ik opgedaan in de afgelopen tientallen jaren als zelfstandig ondernemer in binnen- en buitenland en als bestuurslid of ambassadeur van diverse stichtingen en verenigingen zowel binnen de gemeente als in de regio. Op dit moment ben ik voorzitter van stichting ‘Een Goei Leven’. Ook heb ik veel ervaring opgedaan als Initiatiefnemer van ‘Burgerinitiatief gemeente Mill bij één Land van Cuijk’. Daarmee ben ik samen met een zeer actieve werkgroep en met velen van jullie medeverantwoordelijk voor de aansluiting bij deze nieuwe grote gemeente Land van Cuijk!

Trots ben ik op alle vrijwilligers en verenigingen in de durpen. We kunnen absoluut niet zonder. “Samen dingen voor elkaar krijgen, burgenparticipatie daadwerkelijk inhoud geven! Mé Mekaar, Vúr Mekaar.
Met een saamhorigheid die ons als kerkdorpen zo bijzonder maakt. Dat is waar ik me, samen met jullie, voor in wil blijven zetten”.

Een vraag die ik vaak gesteld krijg: “Ad, wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste onderwerpen uit jullie programma? Doen jullie ook iets of is het alleen maar beloven….?”
Steevast antwoord ik dan dat er alleen maar belangrijke onderwerpen in ons programma staan waar wij samen met de inwoners werk van willen maken. Niet alles zal kunnen maar we gaan wel ons stinkende best doen.

Voor een drietal punten uit ons programma wil ik me éxtra hard maken;

1) Een loket van oplossingen

Jij wil iemand van de gemeente spreken?
“Dáár ga ik niet over, da’s mijn collega maar die is er nu niet”..
Dán verdien je een loket voor oplossingen!
Hoe ziet dat eruit?
* Een vindbare plek online én offline waar je terecht kan voor vragen én ideeën.
* Een ambtenaar die je spreekt luistert, is goed bereikbaar en vooral proactief.
* Er wordt helder en duidelijk gecommuniceerd over de vervolgstappen.
Dit is wat wij als inwoners verdienen. De ‘afstand’ kleiner maken tussen overheid en ons als inwoners. Er wordt geluisterd. De gemeente gaat investeren in de ondersteuning van zo’n loket, zowel in bemensing als in benodigde techniek.
Daarnaast zijn wij voor de aanstelling van een gemeentelijke ombudsvrouw of -man!
Simpel, we willen gewoon tijdig én adequaat geholpen worden. Oplossingen dus!

2) Gezond (op)voeden?

Dat begint bij voedingseducatie
Wat houdt dat in?
* Kinderen (én ouders) maken op jonge leeftijd kennis met gezond eten & leefstijl, schoolontbijt, schoolzwemmen, speel-& beweegtuinen en natuureducatie.
* Met het Smaakcentrum wordt gezond eten leuk én aantrekkelijk en komen lokale voedingsproducenten (bijvoorbeeld ‘Boert Bewust’) en inwoners actief met elkaar in contact. Ze komen meer te weten over elkaar en, kweken begrip voor elkaar en over herkomst, over smaak en bereiding en het sociale belang van samen eten.
* Gezonde voeding én bewegen staan hoog op de gemeentelijke agenda. Wij gaan voor ‘GezondLandvanCuijk.nl‘, en ‘Je Leefstijl Als Medicijn’.
* Gezondheid moet altijd een aanbeveling zijn en nooit een verplichting.
Hiervoor wordt structureel voldoende budget opgenomen in de gemeente-begroting!

3) De dorpen van het Land van Cuijk moeten bruisen!

Daarom maken we ruimte voor Recreatie, Toerisme en Cultuur.
Wat levert dat op?
* Het houdt inwoners betrokken en vraagt ze ambassadeur te zijn voor onze mooie regio, samen met onze ondernemers, de toeristische platformen en het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk.
* Iedereen voelt zich welkom in onze nieuwe gemeente. Ongeacht of je hier woont, werkt of op bezoek komt. De mensen stralen trots uit.
* Trots op alle mooie en aantrekkelijke plekjes, onze cultuur, ons dialect, onze tradities én de mensen in onze regio Land van Cuijk.
* Onze vrijwilligers én de toeristische platformen, die vol passie de drijvende krachten zijn in vele kernen. We moeten ze dan ook faciliteren én zeker financieel ondersteunen. Ondernemers krijgen de ruimte om te ondernemen, de gemeente stelt zich proactief op.

De Visie op toerisme 2022 - 2025 ‘Onvergetelijk onthaasten’ van het bestuur Regionaal Bureau voor Toerisme land van Cuijk ( 04-2021) verdient medewerking én budget.
Ik ga me dan ook inzetten voor reservering van 0,5% van de totale begroting voor Recreatie&Toerisme en realisering van deze RBT Visie en, ondersteuning voor Cultuur, Kunst & Design.

Perspectief bieden en investeren

Maak als gemeente gebruik van de aanwezige know-how in onze eigen regio.
Er is zoveel kennis en expertise aanwezig op verschillende terreinen bijvoorbeeld in
Agri-Food, techniek en innovatie en zeker ook waar het ‘Bouwen’ betreft!
Met de ambitie om vooruit te kijken en mogelijkheden te bieden, om daarbij risico’s te durven nemen en te denken in kansen.
Dat betekent ook; fouten mogen maken én daarvan te leren.
Als je het mij vraagt dan komen daadwerkelijke besluiten van de gemeenteraad en het college van B&W, niet van ambtenaren! Wij mogen ons niet verschuilen achter regels en systemen, maar we moeten zelf verantwoordelijkheid nemen.
Respect voor de waarheid hebben én voor onze ‘tegenstanders’. Geef mensen vertrouwen en straal dat uit.
Communiceer helder in duidelijke en vooral voor iedereen begrijpelijke taal.
Ga verschillen niet uitvergroten maar werk gezamenlijk aan de overeenkomsten en aan oplossingen, doe iets!

DAAR GA IK VOOR, samen met Mariëlla en de andere toppers van sociaal Liberaal LVC.
Mé Mekaar, Vúr Mekaar!

Ik sta, niet alleen nu, open voor vragen en ideeën, en ben bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ad Berends
Nummer 8 op de kieslijst van Liberaal LVC (lijst 13)
www.liberaal-lvc.nl