Waylon, Marieke Elsinga en Carlo Boszhard zijn dit jaar in de pen geklommen om sinterklaasboeken te schrijven die kinderen in de actieperiode kunnen kriigen bij de supermarkten Plus, Deen, Hoogvliet, Jan Linders en Poiesz. Deze geweldige actie vindt dit jaar al voor de achttiende keer plaats. Een mooie en waardevolle traditie!

Waylon - Sint en de magische noot

Waylon is gewend om te schrijven, want hij heeft talloze songs op zijn naam staan. Toch was het schrijven van een kinderboek andere koek. ‘Aan de ene kant zit je minder vast aan een vorm, rijm of melodie, maar aan de andere kant was het ook wel even zoeken naar de juiste invalshoek,’ vertelt Waylon over zijn boek Sint en de magische noot.
In het boek maken we kennis met Johan die anders is dan andere jongens. Johan ziet de wereld namelijk als muzieknoten. Maar dan verdwijnt ineens de muziek uit zijn leven. Sinterklaas speelt een rol in het terugbrengen ervan. ‘Ik vond het leuk om een spannend, sprookjesachtig verhaal te schrijven. Een beetje donker, zoals Disney ook vaak intense zaken aan de orde laat komen. Dit soort verhalen triggert kinderen,’ vertelt Waylon.
Sinterklaas is voor hem een belangrijk feest. ‘Mijn dochter Teddie wordt nu drie en Sinterklaas vieren we zeker,’ zegt hij enthousiast. Ook voorlezen slaat de zanger nooit over. ‘Dat avondritueel is hartstikke leuk. Tanden poetsen, samen in het grote bed, een boekje voorlezen en even gek doen. We zitten nu heel erg in de fase van de Jip en Janneke boekjes. Het is geweldig om te zien hoe snel kinderen een verhaal oppakken. De Nijntje-boekjes kent Teddie uit haar hoofd.’

Marieke Elsinga - Als Pieten poezen waren

Marieke Elsinga, presentatrice van RTL Boulevard en Qmusic, wilde al heel graag een keer een boek schrijven. ‘Ik heb altijd wel een idyllisch idee om in een huis in Italië een boek te schrijven. Verhalen vertellen doe ik op de radio ook, dus dat ben ik gewend. Toen ik voor een sinterklaasboek werd gevraagd, zei ik dan ook volmondig ja,’ vertelt Marieke enthousiast.
Voor de inspiratie hoefde ze niet ver te zoeken, want die vond ze dicht bij huis, bij haar kat Kiki. ‘Mijn verhaal gaat over een straatkat, Kiki dus, die in het Pietenhuis terechtkomt. Kiki zet daar alles op stelten zet als ze in een nacht een wens uitspreekt en alle Pieten poezen worden. Dat wordt een geweldige chaos, want die Pietenpoezen bakken er natuurlijk niks van.’ vertelt ze. Een grappig verhaal, maar het heeft volgens Marieke ook zeker een diepere laag. ‘Evenals de kat in het boek is die van mij ook een straatkat die ik uit het asiel heb gehaald. Ik hoop dat ouders als ze een kat willen, ook eraan denken om eerst in het asiel te gaan kijken,’ aldus Elsinga. ‘Bovendien gaat het verhaal over een mooie vorm van vriendschap.’
Sparren met de eindredacteur heeft Marieke enorm geholpen. ‘Het zorgde ervoor dat de dialogen net wat scherper werden en de opbouw logisch werd,’ zegt ze. En ook de geweldige tekeningen van Katerina Gorelik zijn fantastisch. Die heeft ze naar aanleiding van mijn synopsis gemaakt en vervolgens heb ik bij de tekeningen de teksten geschreven.’ Marieke kijkt nu al naar het sinterklaasfeest uit. ‘Ik heb geen kinderen, dus echt vieren doen we het niet, maar ik vind het een mooi feest. En ja, de eerste pepernoten heb ik al op.’

Carlo Boszhard - Een brief aan Sinterklaas

Carlo Boszhard schreef het boek: Een brief aan Sinterklaas. Een speciaal boek, want Carlo maakte er ook een schoolmusical van. ‘Eigenlijk,’ vertelt Carlo, ‘is het idee al tien jaar oud toen ik een lied schreef over het hondje Kees. Dat is een buitenbeentje die vervolgens Sinterklaas een brief schrijft omdat hij ook graag een baasje wil. Sinterklaas is er voor iedereen dus ook voor Kees,’ vertelt hij.
Carlo schrijft al sinds de jaren negentig schoolmusicals en vindt het erg leuk om nu de koppeling te maken tussen het boek en de musical. ‘Het is leuk voor scholen om eerst het boek te lezen en daarna de rollen te verdelen. Ik heb er nog een paar liedjes bij gemaakt en dat maakt het tot een complete musical voor de sinterklaastijd,’ zegt hij. Hij is trots op zijn boek. ‘Harmen van Straaten heeft de tekeningen gemaakt en die zijn zo waanzinnig mooi,’ zegt Carlo enthousiast.
Het sinterklaasfeest is voor Carlo erg leuk. ‘Het is zo’n spannende tijd voor kinderen. Ik hoop dat we een nieuwe tijd ingaan en dat Sinterklaas weer een feest voor iedereen is. Ik zou graag zien dat we de discussie sluiten en de verandering omarmen. Dat is belangrijk.’

De sinterklaasboeken zijn vanaf 15 november gratis te verkrijgen bij aankoop van aanbiedingen van Unilever in de supermarktfilialen van Plus, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders.

Kans maken op een boek?

Doe dan mee aan de prijsvraag van De Neije Krant en raad waar de foto van deze week gemaakt is. Check De Neije Krant en luister zondag naar Het 12uurtje bij L.O.M.-radio om te horen wie de winnaar is.